Szentes és környéke

2009.04.17. 13:39

E-napló Szentesen - Nincs több sumákolás

Szentes - Elektronikus napló bevezetését tervezi a jövő tanévtől a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola – kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felsősöknél.

Szűcs Csaba

A félmillió forintos fejlesztés révén a szülők naprakészen követhetik csemetéjük tanulmányi eredményeit, de a tanárokkal is levelezhetnek majd.

Vége a sumákolásnak, az ellenőrzőfüzet rejtegetésének – legalábbis a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai számára, a nagy múltú intézmény ugyanis elektronikus napló bevezetését tervezi a 2009/2010-es tanévtől.

– Hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektetünk iskolánk informatikai fejlesztésére, ennek újabb állomása lenne az e-napló – tudtuk meg Karikó-Tóth Tibor igazgatótól. – Több ezzel foglalkozó cég rendszerét megvizsgáltuk, végül kiválasztottunk kettőt, amelynek készítőit bemutató előadásra hívtuk. Az új módszernek köszönhetően a szülők naprakészen követhetik gyermekük tanulmányi előmenetelét: érdemjegyek, dicséretek, figyelmeztetések, hiányzások, sőt a pedagógusokkal is válthatnak e-mailt.

Vásárhelyen jól működik

A hódmezővásárhelyi Gregus-szakközépben tavaly ősszel indult a „kettős könyvelés", először a technikus osztályokban vezették be az elektronikus naplózást. Ezzel párhuzamosan futott még a jól ismert papíralapú, de októbertől már csak ezt alkalmazták. Január közepétől, a második félévtől valamennyi 9–12. osztályban használják. A próbaüzemen már túl van az intézmény, az eddigi tapasztalatok pedig kedvezőek, és a fejlesztésen gondolkoznak.

Az elektronikus napló elindítása félmillió forintba kerülne, az összeget pályázat útján teremtené elő az intézmény. Kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felső tagozatnál vezetnék be. Korábban készült egy felmérés, amely szerint a felsős diákok szüleinek 98 százaléka rendelkezik otthon vagy a munkahelyén számítógép és internet hozzáféréssel. Az ingyenes e-naplót az iskola honlapján érhetik majd el, a belépéshez mindenki személyre szóló kódot kap. A naplót az iskola belső hálózatáról működtetnék, így védve lenne a hekkerektől.

– Remek ötletnek tartom, bízom benne, hogy megvalósul, és az egész intézményre kiterjesztik majd! – mondta az elektronikus naplóról Csendes Tamásné Ildikó, akinek a kislánya a szentesi református iskola 3. osztályos tanulója. – A szülő bármikor megnézheti csemetéje teljesítményét, nincs többé a jól bevált kifogás: véletlenül a suli egyik padjában hagytam az ellenőrzőm. Hiányzáskor komoly segítséget jelentene a pótlásban, ha a házi feladatok is folyamatosan felkerülnének a világhálóra – tette hozzá a gyógymasszőrként dolgozó anyuka.

Úgy tudjuk, a Kurca-parti város többi oktatási intézményében még nincs szó az elektronikus napló bevezetéséről.

– Van pár egyesem, amelyről otthon még nem tudnak – árulta el egy, a neve elhallgatását kérő helybeli középiskolás srác. – Egy ideig titokban lehet tartani, így a zsebpénz megvonás néhány héttel halasztható. De ha egyszer bevezetnék nálunk is az e-naplót, nekem annyi... A strébereken kívül szerintem minden diák ugyanezt gondolja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!