Hallgassa élőben!

Ehető virágokkal győztek a magyar szakácsok

Ehető virágok felhasználásával nyertek nemzetközi versenyt Bázelben a magyar szakácsok – a szentesi Pillár József növényei rendkívül népszerűek az elegáns éttermekben. A kék virág édes, a narancssárga erős-fűszeres, a piros citromos ízű. A fővárosi operabálon még Gina Lollobrigida is megkóstolta ezt az alföldi különlegességet.
Pillárné demonstrálja: ehető a virág. Fotó: Karnok Csaba

Igazi különlegesség a növények piacán az ehető virág: a szentesi növénynemesítő a kertészet hazájában családjával együtt termeszti a varázslatos étket. Pillár József több évtizedes szakmai múlttal és szárnyaló fantáziával hagyományt teremtett az igényes fogyasztók körében. A tányérra vagy pohárra illesztett színpompás virágok emelik az ételek és italok élvezeti értékét és elnyerték a vendégek tetszését. A szentesi földben termett virágok budapesti éttermek asztalára kerülnek, a Parlamentben rendezett fogadások elmaradhatatlan kellékei, ezekkel a növényekkel dolgoztak a győztes magyar szakácsok a Svájcban rendezett Európa-bajnokságon.

A Távol-Keletről honosított virágok növekednek Pillárék „édenkertjében” – a szentesi föld kiváló talaj, a szélmentes időszakok és a napsütéses órák száma ezen a vidéken nagyon kedvező. De a különleges növények sorában szerepelnek a nemesített zöldségek, amelyeknek fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Példaként említi a családfő a rucolát és a római salátát, amelyet hét éve ők hoztak be először Olaszországból. A sátor alatt találunk természetesen koktélparadicsomot, mángoldot is, amely a spenótnál több vasat tartalmaz.

Az ehető muskátlik között nőnek az Encike és Klaudia káposzták – a nemesített növények az unokákról kapták nevüket. Zoárd Nimród, a család egyik legfiatalabb tagja a munkafolyamat bármelyik részében szívesen működik együtt a nagyokkal, akik egyre jobban tudják, értik és érzik, mi kell a növénynek.

Nemcsak szép, finom is. A növénynemesítő Pillár József és felesége. Fotó: Blahó Gabriella

Pillárné Katalin azt mondja, a virágokat a Semmelweis Orvostudmányi Egyetem Pharmakológiai Intézetének vezetője, Kéri Ágnes professzorasszony nyilvánítja ehetővé, családi kutatás eredményeire mond igent az orvos. Pillár József felesége példaként említi a kék színű édes virágot, a narancssárga erős-fűszeres ízűt, és a piros szirmú, citromaromájú finomságot. A tányéron elhelyezett virágokat az éttermekben a vendégek egy része otthagyja, míg mások nagy kedvvel fogyasztják – az ízharmóniát fokozza, az étel élvezeti értéke pedig teljessé válik. A virágok némelyikét borba, koktélokba teszi az avatott konyhafőnök, így kortyolt aprókat Gina Lollobrigida is az operabálon: Pillárék virága díszítette poharát.

A virágot megenni megmagyarázhatatlan ok miatt a nők jobban szeretik, jobban is értenek hozzá – mondja mosolyogva Pillár József, aki munkája során mindig ad felesége elképzeléseire. Ifj. Pillár József a termesztés technikai rendszerében nyújt komoly segítséget, a fiú ötletének köszönhetően nincs a kapornak választási lehetősége, az ő kertjükben minden időben terem. A családfő tudatosan készül arra, hogy a megteremtett hagyomány tovább éljen, ezért három generáció dolgozik azon, hogy az ehető virágok és a különleges zöldségek minél ismertebbé váljanak és széles körben terjedjenek.

A szakácsok kedvencei

Az Európa Bajnokság első helyezettje, Mogoor Attila szívesen használja Pillárék virágait. Az aranyérmes mesterszakács, a budapesti Mátyás vendéglő séfje azt mondja, versenyen nem indul a szentesi növények nélkül, annyira dekoratívak és ízletesek, így nagyban hozzájárulnak az eredményhez. Egyik ajánlataként említi a virágsalátát mézes citromos öntettel és rózsalekvárral.
Kollégája, Ványi László, a fővárosi Hotel Taverna konyhafőnöke ugyanezen a versenyen második helyezést ért el, alkalmazva Pillárék növényeit. A virág az ételt dicséri, nélküle nem volna teljes a kép – fogalmazott a mesterszakács, aki többször kér fűszernövényeket is a szentesi nemesítőtől. Így indokolta: Pillárék mindig újat és mindig különlegeset alkotnak. 

„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.
Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.
Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.
A hét ingatlana: új élet, kilátással a Víztoronyra! - Galéria
88 nm-es lakásra bukkantunk Szegeden, a Szent István téren. A frissen felújított, de még befejezésre váró otthon irányára 54,9 millió forint. Lássuk, mit kaphatunk ennyi pénzért az ikonikus helyen! És persze azt is, miből választhatunk a befejezés során!