Szentes és környéke

2019.04.16. 21:26

Életben tartják a tekerős muzsikát

Három hónapos rendezvénysorozattal idézik meg a szentesi népzenészeket a II. Szenyéri Dániel Emléknapokon. A városban kiállítással, iskolásoknak szóló előadásokkal és táncházzal emlékeznek a helyi tekerősökre.

M.A.

Februártól május végéig tartó rendezvénysorozattal őrzik a helyi népzenészek emlékét Szentesen. A II. Szenyéri Dániel Emléknapok részeként februárban nyitották meg a „Szentes tekerős múltja és jelene" című kiállítást, ami idén július 1-jéig látogatható a Megyeháza Levéltárában.


Legutóbb születése 130. és halálának 50. évfordulóján Derzsi Kovács Jenőre, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori tanárára, népdalszerzőre, néprajzi gyűjtőre emlékeztek. A megemlékezésen tekerőn közreműködött Balla Tibor Arany Páva nagydíjas tekerős.


Mint Hankó Györgynétől, a Zöldág Hagyományőrző Szakkör vezetőjétől megtudtuk, következő rendezvényük a gyerekeknek szól, április 26-án pénteken az iskolásokat várják kis mesterkurzusukon, ahol népzenészektől hallanak majd a szentesi tekerős hagyományokról, és magával a hangszerrel is megismerkednek. – Azt szeretnénk, hogy a fiatalok is megismerjék a nagy múltú szentesi tekerő muzsikálás hagyományát és gyakorlatával, hogy folytatódhasson városunkban a rendszeres tekerős muzsikálás. Az iskolásoknak a legszakavatottabb népzenekutatók, muzsikusok egymást váltva beszélnek, tekerőznek és énekelnek az előadások alatt – mondta el a hagyományőrző szakkör vezetője. Szintén aznap közös táncházat is tartanak majd a Kossuth téren a Magyar Tekerőzenekarral és a Jövőnkért Néptáncegyüttessel, másnap, 27-én, szombaton pedig a szakmabelieknek szóló mesterkurzus után népzenei gálaműsort rendeznek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.


A három hónapos rendezvény zárása május 31-én várható, ekkor emléktáblát avatnak majd a Jókai utcában Szenyéri János szentesi tekerőkészítő tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!