Szentes és környéke

2012.11.09. 09:07

Eljött a szén-monoxid jelzők szezonja

Szentes - Elég egy tragédiáról szóló hír a tévéhíradóban, s másnap megemelkedik az üzletekben a szén-monoxid jelző készülékek forgalma. Mind többen bíznak abban, hogy életmentő lehet egy-egy ilyen készülék, de egy gázszerelő azt mondja, feltétlenül teszteljük le, s egyéb tanácsokkal is szolgál.

Darók József

Mindig elhangzik a riportokban: ellenőriztessük gázkészülékünket szakemberrel, illetve pár ezer forintért már beszerezhetők CO-jelző szerkezetek. Szentesi körképünkben előbb villamossági szaküzletekben érdeklődtünk. A Váczi-Vill Kft. nevű kereskedésben az eladó három készüléket is kitett a pultra, volt köztük elemes, konnektorhoz csatlakoztatható, analóg és digitális típus is, 5, 6 és 8 ezer forint körüli áron. Október végétől naponta 5-10 darabot is eladnak, a tragikus hírek hallatán megugrik a forgalmuk a riasztókból, tudtuk meg az üzletben. Ezek bevizsgált termékek, az egyik cég még tájékoztatót is tartott az üzlet munkatársainak a tudnivalókról. Kapnak visszajelzést, hogy jól működik a készülék, mondta az eladó, akinek 60 év feletti szülei is úgy gondolták, beszereznek egy szén-monoxid érzékelőt.

Az internetes áruházakban is kínálnak különböző riasztókat, alig több mint 3 ezer forintostól indulva, de ráakadtunk 28 ezer forintosra is.

Az internetes áruházakban is kínálnak különböző riasztókat, alig több mint 3 ezer forintostól indulva, de ráakadtunk 28 ezer forintosra is.
Egyetlen típust árul CO-jelzőből Kasik Lajos az üzletében, de ebben maximálisan megbízik, és kelendő is. A Dégáz által bevizsgált, 6 ezer forint alatti készülék hálózathoz csatlakoztatható, ami az üzletvezető szerint jobb, mint az elemmel működő, hiszen az elem lemerülhet. Ezzel szemben a vezetékes megbízhatóbb, áramkimaradás esetén is, mert akkor a gázkészülék is leáll, magyarázta. Kapott már olyan jóleső visszajelzéseket a kereskedő, miszerint életet mentett az itt vásárolt készülék. A szülők sokszor gyermeküknek is vásárolnak belőle, hogy biztonságban tudják, karácsonyi ajándékként is.

Nem villamossági profilú üzletben is jártunk, ahol régebben árultak egy több mint 10 ezer forintba kerülő típust, s most már ugyan nem, viszont rendelnek, ha valaki keresi, tájékoztatott az eladó. Náluk az egészségmegőrző termékek körébe tartozó árucikkek között lehetett kapni, s nem volt vele semmilyen probléma.

Alig náhány szerelő 45 ezer gázkészülékre Szentesen

Szentesen legalább 45 ezer gázkészülék van a szerelő szerint, viszont szakember alig néhány. Tudomása szerint nincs gázszerelő-képzés a városban, így a munkájuk rengeteg. Ráadásul a karbantartó tevékenységük jóformán egy hónapra korlátozódik, ezért az lenne a jó, ha az emberek időben lépnének, s nem október 15-én jutna egyszerre mindenkinek eszébe, hogy szóljon a szerelőnek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémény az évi kétszeri ellenőrzés között is eldugulhat.

Az internetes áruházakban is kínálnak különböző riasztókat, alig több mint 3 ezer forintostól indulva, de ráakadtunk 28 ezer forintosra is, sőt úgy tudjuk, ennek többszöröséért is árulnak nagyobb tudású szerkezetet. A szakirodalma is nagy a szén-monoxid jelző készülékeknek, s abban mindegyik egyetért, hogy a CO-jelzők csak abban a helyiségben érzékelik a gázszivárgást, ahova a készüléket telepítették. Szénmonoxid-riasztót kizárólag a nyílt égésterű, kéményes gáztüzelő berendezésekhez szükséges beszerezni. A nyílt égésterű gáztüzelők a helységből vonják ki az égéshez szükséges levegőt, s az égéstermékek a kéményen keresztül távoznak. Egyedi fűtésű, többkéményes konvektoros lakások összes helyiségét célszerű riasztóval ellátni, a készülék minimum 85 decibellel szólal meg, olvashatjuk.

A szén-monoxid könnyebb, mint a levegő, ezért felfelé száll, míg a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért a helyiség alsó szintjén koncentrálódik. Fontos tudnivaló, hogy legalább fejmagasságban szükséges elhelyezni a készüléket, ideálisan 1,8-2-2,5 méteren.

Nem ijesztgetni kell a lakosságot, hanem tájékoztatni, milyen előkészületeket tegyenek, mire ügyeljenek, hogy megelőzzék a bajt, hangoztatja egy általunk megkérdezett gázszerelő. Bevallása szerint neki voltak rossz tapasztalatai a CO-riasztó készülékkel, ezért arra bíztat mindenkit, aki ilyet vásárol, mindenképpen ellenőrizze le a működését. Egyszerűen, mesterséges füsttel teszteljük le, akár egy meggyújtott újságpapírral, de elvileg már cigarettafüstre is be kellene jeleznie, ha alá tartjuk. Ekkor meglátjuk, rábízhatjuk-e az életünket egy gépre, magyarázta.
Energiamegtakarítási célzattal sokan szigetelték lakásukat, illetve cserélték ki a nyílászárókat. Ennek előnye, hogy nem szökik ki a meleg, ám a hermetikusan lezárt lakásokban a gázkészülékek nem kapnak elegendő levegő utánpótlást. A szerelő azt ajánlja, nyílászáró cseréjekor egyeztessenek, terveztessenek szakemberrel. Továbá: ha a páraelszívót bekapcsoljuk, az is veszélyforrás, így főzés közben, vagy klíma használatakor nyissuk résnyire az ablakot.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!