Szentes és környéke

2015.05.18. 21:52

Előkerült a hős szentesiek emléktáblája

Szentes - Fél évszázada eltűnt az a szentesi emléktábla, amelyet épen találtak meg nemrég. Az ipartestület székházában helyezik majd el.

Králik Emese

– Nagyon megörültem, amikor azt hallottam: megtalálták a hős iparosok emlékére állított márványtáblát – mondta lelkesen a Szentes és Vidéke Ipartestület elnöke, [namelink name="Kádasi Zoltán"]. A becses tárgyat a testület 1939-ben készíttette, azoknak a nevét vésették rá, akik az I. világháborúban a tagjaik közé tartoztak, de elestek a harcok során.

Még ugyanabban az évben, a Hősök napján avatták fel, emlékezést tartottak az Erzsébet téren, majd a testület székházában Kanász Nagy Sándor polgármester leplezte le. Arról a helyről valamikor a 60-as években tűnt el, sokáig azt hitték, megsemmisült. A művelődési központban azonban volt, aki emlékezett egy, a leírásnak megfelelő tárgyra, keresni kezdték, és az egyik intézményükben, a Móricz művelődési ház egy eldugott zugában rá is bukkantak.

Csoda, hogy a tábla átvészelte az elmúlt évtizedeket – hallottuk Kádasi Zoltántól. Fotó: Králik Emese

Csoda, hogy a tábla átvészelte az elmúlt évtizedeket – hallottuk Kádasi Zoltántól. Fotó: Králik Emese
– Olyan vastag por volt rajta, hogy nem is látszott ki alóla. Csoda, hogy átvészelte az elmúlt évtizedeket, nem érte komolyabb sérülés, vagy nem használták fel alapanyagnak – hallottuk Kádasi Zoltántól. A fellellésben komoly szerepe volt [namelink name="Mód László"] néprajzkutatónak, a restaurálásban Györgypál Attilának. A tervek szerint május utolsó vasárnapján, ugyancsak a Hősök napján szeretnék ismét felavatni az Arany János utcai székházukban. Kádasi Zoltán azt kéri: a leszármazottak, családtagok vegyék fel velük a kapcsolatot, örömmel várják őket az ünnepi eseményre. 

A szentesi hős iparosok

Ácsi Kovács Sándor (fazekas), Ácsi Kovács Imre (fazekas), Bori Mihály(kőműves), Baron Márton (bádogos), Berkovics József (szabó), Cibola Sándor (szabó), Dékány János (cipész), Dancsi József (kőműves),
Dezső Bálint (mészáros),Dobossy Dávid (kelmefestő), Doszlop Nagy Imre (ács), Gilicze János (cipész), Győri János (kovács), Gyuricska Lajos (szíjgyártó), Horváth Sándor (szabó), ifjabb Kiss István (késes), Kulcsár József (csizmadia), Kürti Sz. Imre (férfiszabó), Lőwi Gyula (cipész), Mátyás József (mázoló), Miskolci Ferenc (kőműves), Molnár Antal (szobafestő), Molnár Farkas János (szabó), Molnár Sándor (szabó), Papp Imre (szabó), Pászti János (borbély), Péli István (csizmadia), ifjabb Sárándi János (mészáros), Szőke József (szűcs), Vígh Mihály (szabó), Vrana Lajos(műszövő).  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!