Szentes és környéke

2019.05.10. 22:42

Emlékszobát avattak Szentesen a múzeumalapító tiszteletére - fotógaléria

Csallány Gábor igazi polihisztor volt, a szentesi Csongrád Vármegyei Múzeum mellett ő alapította a Szentesi Torna Egyletet és a Szentesi Sakk Kört is, de foglalkozott újságszerkesztéssel is.

A múzeumalapító Csallány Gáborra emlékeztek Szentesen, a ligetben a róla elnevezett kiállítóhelyen emlékszobát rendeztek be a régész tiszteletére. A szentesi Csongrád Vármegyei Múzeum alapjait 1897-ben rakta le, amit hatalmas leletegyüttessel látott el. Csallány Gábor igazi polihisztor volt, ő alapította a Szentesi Torna Egyletet és a Szentesi Sakk Kört is, de foglalkozott újságszerkesztéssel is.

A múzeumalapító Csallány Gáborra emlékeztek Szentesen - GALÉRIA. Fotó: Majzik Attila

A tiszteletére alapított emlékszoba avatására eljött unokája, Molnárné Csallány Anikó, dédunokája, Neuné Nádai Csilla és unokahúga, Széchenyiné Csergő Judit is. Anikó asszony lapunknak elmondta, bár ő személyesen nem találkozhatott már nagypapájával, a családban rengeteget beszéltek róla, és Rózsa Gábortól, a múzeum egykori igazgatójától is sokat hallott róla.


A múzeumalapító emléktáblájának avatása után adták át a személyes tárgyait, emlékeit bemutató szobát, majd egész napos tudományos üléssel folytatódott a Csallány Gábor-emléknap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!