Szentes és környéke

2019.04.29. 20:49

Emléktábla a mártír szentesi főjegyzőnek - száz éve végezték ki a kommunisták

Száz éve végezték ki a kommunisták dr. Kiss Bélát, Szentes egykori főjegyzőjét és alpolgármesterét. A város most sokéves adósságának eleget téve állított táblát emlékének a városházán.

M.A.

Száz évvel ezelőtt, 1919. áprilisának végén indult útnak Makóról a halálvonat. A katonai szerelvénnyel utazó különítményesek egy hét alatt végigfosztogatták és gyilkolták Dél-Magyarországot, tizenegy embert megölve.

Több településen túszokat ejtettek, Szentesről negyvenhárom polgárt hurcoltak el, köztük dr. Kiss Bélát, a város főjegyzőjét. A hivatalnokról az a vád terjedt el a városban, hogy a segítségért folyamodó hadiözvegyeket elzavarta.

 

Ez az alaptalan híresztelés, illetve az ellenforradalmi szervezkedés volt ellene a vád, amikor a kiskunfélegyházi vasútállomáson a különvonat egyik pullmankocsijában összeült a vésztörvényszék. Rövid vallatás után Kiss Bélát Návay Lajos földbirtokossal és annak öccsével, Ivánnal együtt a Lenin-fiúk kivégezték.

A főjegyző Kiskunfélegyházán nyugszik, síremlékét a város gondozza, a kivégzések helyén pedig emlékművet állítottak. Szentes város 1930-ban állított emléktáblát a városháza falán az első világháborúban és a vörösterror alatt elhunyt tisztviselői emléke előtt. Maga az emlékmű nem maradt fenn, de az arról készült fotó alapján Baranyi László kőfaragómester most, Kiss Béla mártírhalálának századik évfordulóján elkészítette az új emléktáblát.

 

Emléktábla a mártír szentesi főjegyzőnek - GALÉRIA. Fotó: Majzik Attila

Az avatáson részt vettek az egykori főjegyző leszármazottai, Kiss Károlyné és fia, Kiss Károly.


– Az apósom testvére volt Kiss Béla. Sokáig nem ismertük a történetét, nem lehetett róla beszélni. Nincs elfelejtve, él az emléke a családban. Örülünk a megemlékezésnek, de azt is szeretnénk, ha haza tudnánk hozatni a földi maradványait Szentesre – mondta el Kiss Károlyné.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!