Szentes és környéke

2009.03.23. 22:23

Épül a szentesi Szent György-kápolna

Szentes - Megkezdődött a Szent György-kápolna építése Szentesen, de a háborúk és a terror áldozatai emlékére tervezett torony csak félig készülhet el – 2,5-3 millió forintra ugyanis még szüksége lenne az építtető Lakos József Baráti Társaságnak. A szentesiek eddig 200 ezret adományoztak a kápolnaépítésre.

Bíró Dániel

Hét évvel az elképzelés megfogalmazása után megkezdődött a Szent György-kápolna építése Szentesen, a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál. Az emléktorony felállításának ötlete megosztotta a szentesieket: a helyi építési hatóság például nem is adott engedélyt, mondván, a városrendezési szabályzattal nincs összhangban a kegyhely, de a megyei hatóság végül rábólintott a kezdeményezésre. Az 1946-ban meggyilkolt szentesi rendőrkapitány, Lakos József nevét viselő baráti társaságnak a Kossuth-díjas építész, Csete György tervezett egy kultikus helyet a terror áldozatainak tiszteletére.

2006 őszén elkészült a kápolna alapja, de utána hosszú csend következett – egészen az utóbbi napokig. Március derekán ugyanis munkához láttak a kőművesek, akik – mint megtudtuk – az ügy pártolóihoz hasonlóan felajánlották szakértelmüket. A kör alakú, 12 méter magasra tervezett torony csak félig készül el, mert még 2,5-3 millió forintra szüksége lenne az építtetőknek. Ha összegyűlik a pénz, a 8 méteres téglaépítményre egy imára kulcsolt kezet ábrázoló, 4 méter magas szobor kerül.

Ha összegyűlik a pénz, a 8 méteres téglaépítményre egy imára kulcsolt kezet ábrázoló szobor kerül. A szerző fotója

Ha összegyűlik a pénz, a 8 méteres téglaépítményre egy imára kulcsolt kezet ábrázoló szobor kerül. A szerző fotója
– Belevágtunk, és még van öt évünk, hogy befejezzük a Szent György-kápolnát – mondta lapunknak Imre Károly. A Lakos József Baráti Társaság ügyvivője attól tart, hogy az elkészült torzó célponttá válik, hiszen 2003-ban, amikor keresztet állítottak az emléktorony helyére, tizenéves fiatalok összefirkálták, s össze is törték a feszületet. Imre Károlytól tudjuk azt is, hogy az évek óta húzódó gyűjtés során mindössze 200 ezer forint érkezett a helybeliektől, és több mint 2 millió az ország és világ számos pontjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!