Szentes és környéke

2019.01.31. 17:22

Esküt tett az új képviselő Szentesen - történelmi évfordulón gyűlt össze a testület

Történelmi évfordulón gyűlt össze a szentesi testület, százhetven éve vannak választott képviselői a városnak. Az ülésen esküt tett egy új képviselő, de szó esett az üdülőközpont ügyvezetői megbízásáról, valamint a Szentesi Művelődési Központ és a múzeum összevonásáról is.

Majzik Attila

1849. január 31-én alakult meg Szentes rendezett tanácsú szervezete, azaz első alkalommal lettek választott képviselői a városnak. Az első tisztújítás alkalmával Boros Sámuel volt főbírót választották polgármesterré. Az évfordulóhoz méltóan százhetven évvel későbbre is jutott rendkívüli esemény, Horvát Zoltán személyében új képviselő tett esküt.

 

Esküt tett a legújabb képviselő. Horvát Zoltán a decemberben lemondott Dömsödi Mihályné helyét vette át. Fotók: Majzik Attila


Mint arról már korábban beszámoltunk, Dömsödi Mihályné, a Pálmások Szövetségének képviselője családi okokra és munkahelyváltozásra hivatkozva harmincnapos határidővel lemondott képviselői mandátumáról a képviselő-testület 2018. december 22-i ülésén. Helyére a Pálmások listáján őt követő Horvát Zoltán került. A képviselő, akit sokan mint a volt Petőfi Cukrászda cukrászmesterét ismernek, eskütétele után lapunknak elmondta, eddig is rendszeresen követte a testület munkáját, Pálmás tagként részt vett az előterjesztések véleményezésében. Céljaként a folyamatban lévő ügyek támogatását, a város problémáinak felkarolását jelölte meg, különös tekintettel az Alsórétre. Horvát Zoltán egyébként Dömsödiné helyét a Városrendezési, -fejlesztési és Idegenforgalmi Bizottságban is átvette.


Az eskütétel után Krausz Jánosné interpellációjában arra kérte képviselőtársait, javasolják, hogy a városi fenntartású gazdasági társaságok ne fogadják el a 400 órás túlórakeretet, ezzel is példát mutatva a többi cégnek. Az erről szóló szavazás azonban érvénytelen lett, mivel nem voksoltak elegen.

 


Döntöttek arról is, hogy év végéig Kocsis László marad a Szentesi Sport- és Üdülőközpont NKft. megbízott ügyvezetője. Kocsis eredeti megbízatása 2019. január 31-gyel járt le, az önkormányzat határozatának értelmében nem írnak ki pályázatot új vezető személyére.


A képviselő-testület tárgyalta a Koszta József Múzeum és a Szentesi Művelődési Központ összevonásának lehetőségét is. A képviselői kezdeményezésre bekerült előterjesztés többek között azzal indokolja az intézmények egy vezető alatti egyesítését, hogy több ízben is eredménytelenül írtak ki pályázatot a művelődési központ vezetésére. Ezzel kapcsolatban Krausz Jánosné a nem a szakmájukban dolgozó szentesi szakemberek kihasználatlanságát említette, Szabó Zoltán pedig azt firtatta, hogy mi lehet a gond a művelődési központtal, hogy nem pályázott senki. Szintén Szabó jelezte, hogy korábban a könyvtárral akarták összevonni a művelődési központot, ám ahhoz sem kapta meg a város a minisztériumi hozzájárulást. Szabó Zoltán hangsúlyozta, pótcselekvésnek érzi ezt a megoldást, olyan dolgot akarnak összegyúrni, ami nem áll össze.


Kovács János képviselő megerősítette, az Emberi Erőforrások Minisztériumának állásfoglalása kell a döntés meghozatalához. Ehhez kapcsolódva emelte ki Szirbik Imre polgármester, hogy a válasz megérkeztéig elég idő van arra, hogy gondolkodjanak, meghallgassák mások véleményét is a témában. A testület végül nyolc igen, három nem és négy tartózkodás mellett elfogadta, hogy kezdeményezik a művelődési központ megszüntetését és múzeumba olvasztását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!