Szentes és környéke

2013.08.09. 22:14

Fábiánsebestyén árral szemben úszik

Fábiánsebestyén - Az energetikai hivatal jelölhet ki új ivóvíz-szolgáltatót Fábiánsebestyénben, miután a helyi önkormányzat nem fogadta el az Alföldvíz Zrt. ajánlatát, és nem keresett partnert, pedig erre törvény kötelezi. Lehet, hogy végül így is az Alföldvíz lesz a kiválasztott.

Bakos András

Fábiánsebestyénnel is tárgyalt, de nem tudott a községnek elég jó ajánlatot adni – mondta lapunknak júniusban [namelink name="Csák Gyula"], az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója. Később érdeklődésünkre a cég közölte, továbbra sem állapodtak meg, de nyitottak a település önkormányzata felé.

Az előzmény: a víziközmű-szolgáltatásról szóló új törvény komoly változást hozott országszerte. A régi, néhány ezer, tízezer embert ellátó, önkormányzati vagy magántulajdonú szolgáltatók helyett nagy, több százezres, milliós ügyfélkörű, közösségi tulajdonú cégek jöttek létre és szolgáltatnak januártól, hatósági áron. A megyében Szeged Algyővel közösen működtetheti tovább vízművét, mert az ellátott lakosság száma meghaladja a törvényi szintet. A többi településnek azonban nagyobb szolgáltatót kellett keresnie. Végül a legtöbben a békéscsabai alapítású, januártól 129 helységben 530 ezer embert ellátó Alföldvíz Zrt. mellett döntöttek, többek között Szentes, Makó, Csongrád, Mórahalom is ide csatlakozott. E békési cég ajánlata nem volt megfelelő Fábiánsebestyénnek, amely egyedül tartja fenn saját vízművét. – Mi is meghoztuk a döntésünket, de tekintettel a köztünk lévő viszonyra, nem árulom el, hogyan határoztunk – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Kós György"], a település polgármestere.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal érdeklődésünkre közölte: Fábiánsebestyén önkormányzata nem kötött megállapodást a törvényben megadott határidőig egy szolgáltatóval sem.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Attól, hogy a jogszabály előírása nem teljesült, egy pillanatig sem maradnak ellátatlanul a helyiek. Vízügyes szakemberektől, akik az utóbbi fél évben napi szinten tartják egymással a kapcsolatot a törvény változásai miatt, úgy értesültünk, hogy országszerte közel 150 település döntött úgy Fábiánsebestyénhez hasonlóan, hogy nem dönt. Ezt az adatot a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal nem erősítette meg. Azt is a vizesektől lehet tudni, hogy a hivatal már levélben érdeklődött ezeknél az önkormányzatoknál, mi az oka annak, hogy egyik engedélyért folyamodott vízszolgáltató listáján sem szerepelnek. Ezek után több lehetőség is adódik: a település megvárhatja, míg felszólítják, és aztán választ szolgáltatót. Ha nem teszi meg, a hivatal dönt helyette. Mivel a jogszabály nem teszi lehetővé „szigetek" kialakulását, Fábiánsebestyén várhatóan a vele határos ellátási területtel rendelkező Alföldvíz ellátottja lesz. A törvény azonban azt is lehetővé teszi, hogy az állam utóbb az ilyen települések számára létrehozzon egy új, állami vízszolgáltatót, és ez esetben már nem számít, hogy ezek a települések határosak-e egymással.

Bármelyik eshetőség következik be, a helyi vízmű addig is szolgáltathat, és ez a legtöbb helyen jó az önkormányzatnak, mert általában a szolgáltatásból pluszbevétele származik. A helybelieket nemigen foglalkoztatja, ki a szolgáltató, amíg rendesen folyik a csapból a víz. Fábiánsebestyénben a helybelieket igazán az érdekli, mikor kezdődik a szennyvízcsatorna-építés. Az önkormányzat nemrég minden házhoz eljuttatott egy értesítést, miszerint július 29-én elkezdték a hálózat tervezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!