Szentes és környéke

2013.09.18. 13:36

Felbontott utak a belvárosban

Ruházati és informatikai üzletek, zöldségesek, élelmiszerboltok tulajdonosait és vásárlót, az ott lakókat és arra közlekedőket érint a felújítással járó felfordulás. A hangos gépekre és a csökkenő forgalomra panaszkodnak a kereskedők, míg a lakosok nem értik, miért kellett felbontani az egyébként jó utakat és járdákat.

Delmagyar.hu

Augusztus végén kezdődött meg az Ady és Petőfi utca felújítása. Gépek vonultak fel és bontották az utakat, parkolókat és járdákat, a munkák jelentős forgalomkorlátozással járnak. Porban sárban mennek, sok esetben az úttestre kényszerülnek a gyalogosok, a Petőfi utca szinte teljes egészében járhatatlan A fehérházban lakókat és dolgozókat napközben leginkább a zaj és por zavarta a bontások idején, éjszakára az autójukkal nem tudtak beállni a felbontott és munkaterületnek lezárt parkolóba. A kivitelező indoka szerint a határidő rövidsége miatt kényszerült mindkét utcán egy időben megkezdeni a munkákat. A járdát a páros oldalon teljesen elbontották, de a másik oldalhoz addig nem nyúlnak, amíg a jelenleg elbontott helyére el nem készítik a szilárd burkolatot. Mazug Imre elismerte, hogy a kapubejárókat és üzletekejáratát néhány órára elzárhatták a munkák során, de mindenhol biztosítják a biztonságos közlekedést. A folyó munkákról szórólapokon is értesítették az érintetteket, amellett személyesen is fordulhatnak hozzájuk észrevétellel, panasszal a lakosok. A kivitelező cég vezetője felhívta az autósok figyelmét, hogy nem megszokásból közlekedjenek, hanem a közúti táblák jelzése szerint, mivel egyik napról a másikra megváltozhat az utak állapota. Mazug Imre köszönte a lakosság türelmét és megértését a kényelmetlenségek miatt és ígérte, hogy tervezett határidőre aszfaltozzák az utakat. Várhatóan heteken belül megszűnik a por és a sár, mivel a munkák előrehaladtával felsöprik az utakat és járdákat.

Por és sár a boltok előtt.

Por és sár a boltok előtt.
A belváros lezárását a környező utcákon kerülik ki az autósok, ezért azokon megnátt a forgalom. A gépjárművel közlekedők véleménye szerint a Tóth József utcán megállni tilos táblát kellene kirakni legalább az egyik oldalon. Időnként nem tudnak közlekedni az út mindkét oldalán álló autóktól, főként a Pólya utca és a gyógyfürdő közötti szakaszon.

Háborognak a Petőfi és Ady Endre utcák üzleteinek tulajdonosai, bérlői is a szinte háborús körülmények miatt. Ruházati, informatikai és zöldségüzletek működnek az Ady utcán, a boltosok általános tapasztalata a vásárlók számának csökkenése. Az egyik ruházati bolt vezetője szerint a felbontott járda miatt a gyalogosok arra figyelnek nehogy felbukjanak, nem pedig a kirakatokra. Autóval nem is mennek vásárolni, az áthaladó járművek nagy port kavarnak, ami beszivárog az eladótérbe és árt a ruházatnak. A finom alsó ruházatból nem lehet kimosni a port, hiszen utána már csak használtként lehetne árulni. Mint mondta, nem biztos, hogy csak az útépítés miatt csökkent a forgalma, okozhatja a pénztelenség is. Iskolakezdésre kiköltekeztek az emberek, de ha nem lehet normálisan megközelíteni az üzletét, akkor az is máshová megy vásárolni, akinek van pénze.

A gyümölcsöt megmoshatják a vásárlók, a zöldségboltnál nem is ez okoz problémát, hanem az autós vevők elmaradása. - Gyalogos vásárlóink bejönnek, de autóval nem és emiatt csökkent a forgalmam – mondta lapunknak az egyik zöldséges. Kisteherautójával szállítja a termékeket üzletébe, ő megoldja a közlekedést a felbontott útszakaszon.
A kereskedők nem értik, miért kellett egyszerre megkezdeni a felbontást az Petőfi és Ady Endre utcán is és azt sem, hogy a járdát az egyik oldalon teljesen elbontották, a másikon az aszfaltot távolították el. A Petőfi utcai üzleteknek okoz nagyobb problémát a járda hiánya, ráadásul az esős idő miatt sár van, ami megnehezíti a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését. A víz- és szennyvízvezeték szerelvényeket forgalmazó bolt vezetője szerint harmadára csökkent a forgalma. - - Az öt méteres csöveket és a nehezebb árukat csak autóval lehetne elszállítani, de nem tudnak a bolthoz állni a vevők - mondta felháborodva lapunknak. A kiásott földet az bolt elé halmozták a munkások, hasonló állapotra más üzlet is panaszkodott.

A kereskedők szeretnék, ha az önkormányzat kompenzálná a forgalomkiesésüket valamilyen formában. Nagyon bíznak benne, hogy a november végi határidőt tartja a kivitelező, mert akkor legalább a karácsony előtti forgalmukat nem befolyásolná az építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!