Szentes és környéke

2019.09.03. 14:02

Felére csökken a polgármesterek fizetése - Nagylak és Árpádhalom lélekszáma ötszáz alatt volt idén januárban

Fele lesz a jelenleginek az októberi önkormányzati választások után Nagylak és Árpádhalom polgármesterének fizetése. A települések első embereinek keresete ugyanis a lakosságszámtól függ, és mivel mindkét faluban kevesebben laknak 500-nál, így a bruttó 400 ezer forint helyett csak bruttó 200 ezer lesz a polgármesterek fizetése. A két jelenlegi településvezető szerint egyébként a munka nem kevesebb.

Kovács Erika, Szabó Imre

– Engem nem a pénz motivál. Időközi választáson kerültem a falu élére, szeretném be­­fejezni azt a munkát, amit el­­kezdtem – mondta Nagylak polgármestere, Locskai Zoltán, aki úgy döntött, függetlenként ismét indul a faluban a polgármesteri székért. Hogy ebben a kérdésben az anyagi szempont miért fontosabb az átlagosnál is a határközségben, arra a ma­­gyarázat abban keresendő, hogy a polgármesterek javadal­mazása az illető település la­­kosságszámához kötött, és Nagylak ezen a téren speciális helyzetben van.

 

Fotó: Török János

Fotó: Török János


A törvény azt mondja ki, hogy a polgármestert a he­­lyettes államtitkári fizetés bi­­zonyos százaléka illeti meg havonta a lakosság számától függően. 30 ezresnél nagyobb lélekszám esetén ennek az összegnek a 80 százaléka jár; 10001 és 30000 fő között 70, 1501 és 10 ezer között 60, 501 és 1500 között 40, míg 500 fő alatt 20 százalék. Nagylak helyzete azért különleges, mert a lakosságszám a legutóbbi helyhatósági választás idején még néhány fővel 500 fölött járt, most viszont már alatta marad.


Ha a konkrét összeget nézzük, az eddigi polgármesteri fi­­zetés Nagylakon bruttó 398 ezer forint volt – október után viszont bruttó 199 ezer forint lesz, azaz a fele, majdnem 200 ezerrel kevesebb. Ez nettóban ráadásul mindössze 132 ezer forint. Mindez úgy – mondja Locskai – , hogy közben természetesen az elvégzendő munka érdemben nem lesz kevesebb az­­által, hogy a község lakossá­­ga néhány fővel kevesebb lett.


Persze nem Nagylak az egyetlen község a megyében, ahol épp átestek a lélekszám alapján felállított határvonalon. Ha újraválasztják, Szarka Attila árpádhalmi polgármester fizetése is jelentősen ke­­vesebb lesz. A kistelepülés lé­­lekszáma ugyanis ez év januárjában néhány fővel a „lélek­ta­­ni" 500 alá csökkent.

 

Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika


– Azóta már érkeztek új la­­kók Árpádhalomra, vagyis újból 500 lakos fölött vagyunk. A fizetés megállapításánál azonban a 2019. januári állapotokat veszik majd figyelembe – mondta a település polgármestere, aki, ha újraválasztják októberben, szintén jelentősen kevesebb fizetésért végzi majd a munkát.


– A munka ugyanannyi 499 lakos esetében is, mint 501 fő­­nél. Sőt, semmivel sem dolgozom kevesebbet, mint azok a kollégáim, akik 1000, vagy akár 1500 fős települést vezetnek. Más a helyzet az olyan településeken, ahol nincsenek intézmények. Árpádhalmon azonban van óvoda, iskola, művelődési ház és szépen felújított könyvtár. A szociális hálózatunk is erős. Hatalmas zöldterületet tartunk rendben. A település mé­­retéhez képest nagyon sok programot szervezünk. Állandóan pályázati forrásokat keresünk, és szerencsére nyerünk is, ami ugyancsak nagyon sok munkát jelent – magyarázta a település első embere.


Szarka Attila a Délmagyarországnak elmondta, a fizetés azonban nem befolyásolja, indul az őszi választáson, mert szeretné tovább fejleszteni Árpádhalmot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!