Szentes és környéke

2019.06.02. 00:23

Felgyő legyőzött mindenkit a juniálison - galéria

Fábiánsebestyén - Felgyő győzött a 7. alkalommal megrendezett Kinizsi juniálison Fábiánsebestyénen. Bemutatták hagyományaikat, játékos versenyeken vettek részt és főzésben is.

Kovács Erika

Húsz település vett részt Fábiánsebestyénen a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett játékos, kötetlen programon, a Kinizsi Juniálison, amit hetedik alkalommal rendeztek meg.


A mai nap ok az ünnepre. Egyre erősebb és bizakodóbb nemzet vagyunk mondta a Kinizsi Juniálison [namelink name="Farkas Sándor"] a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter-helyettes, a rendezvény ötletgazdája, főszervezője. 


Csökken a külföldre távozó magyarok száma, tavaly pedig többen jöttek haza, mint ahányan elmentek. A települések sorra építik, bővítik iskoláikat, óvodáikat, közösségi helyeiket. Bíznak a jövőben. A közeljövőben egyre inkább felértékelődnek a biztonságos, gazdag természeti értékekkel bíró térségek. Használjuk ki adottságainkat. Van mire építkeznünk és büszkének lennünk. Térségünket életerős közösségek alkotják. Ismerjük meg egymást. Tanuljunk egymástól, kössünk barátságokat. Erre jó alkalom a mai nap. Vetélkedők és főzőverseny is segíti ezt hangsúlyozta a képviselő.


[namelink name="Kakas Béla"], a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a nemzetépítéshez először a szívünkben, lelkünkben kell rendet rakni. 


Tudni kell, honnan jöttünk, mit képviselünk, kik vagyunk. Ezt pedig a kultúránk határozza meg, és a múltunk.

Települések találkozója Fábiánsebestyénen. Fotó: Kovács Erika (galéria)

Farkas Sándor lapunknak elmondta, a Kinizsi Juniálist akkor találták ki, amikor a választókerületeket országosan újraszervezték. 


A mi választókerületünk igen nagy lett, 22 településsel. Így jött az ötlet, hogy a települések egy kötetlen programon ismerkedjenek egymással. A találkozót az évek során egyre inkább magukénak érzik a falvak, városok. Már hetekkel előtte készülnek, hogy megmutassák egymásnak az értékeiket, hagyományaikat, ételkülönlegességeiket.


A Kinizsi Juniálison 20 település vett részt. Többen meghívták a határon túli testvértelepüléseiket is. Játékos ügyességi feladatokban és főzőversenyen mérték össze erejüket. 


A vándordíjat idén a felgyőiek kapták. Második lett Dóc, a harmadik helyen pedig Árpádhalom végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!