Szentes és környéke

2015.03.19. 18:09

Grecsó Krisztián: az író nem rocksztár

Bár három akkord elsajátítása után zenekart alapított Grecsó Krisztián csajozás céljából, pár napja Szabad Sajtó-díjjal ismerték el. A szegvári író, költő szereti és meg is énekli azt a világot, ahonnan jött - hol dalba, hol regénybe szőve azt.

Kiss Tímea

– Gratulálunk friss Szabad Sajtó-díjához! Mit gondol, többek között a Faludy- vagy a József Attila-díja után, az Élet és Irodalom vagy a Vasárnapi Hírek publicistájaként miért ön kapta ezt az elismerést?
– Hagyomány, hogy minden évben díjaznak egy szociálisan érzékeny írót is, előttem Spiró György és Esterházy Péter kapta meg – ez külön öröm. Mindig arról a világról mesélek, ami nekem fontos, mondjuk egy mai szegvári diák esélyeiről. Ez nem politika, hanem annak a világnak a szeretete, ahonnan jövök.

– Emellett futnak a Cigányok és a Mellettem elférsz című darabjai a fővárosban, a Rájátszás nevű zenés-irodalmi projektben énekel és zenél is. Akkor ön most mi?

– A modern művészeti gondolkodásba bőven belefér, ha egy író összművészetben gondolkodik. A Sebő együttes lemezein nőttem fel, hiszem, hogy ezek hiteles ügyek, és az emberek vágynak rá, hogy ne nézzék őket gyereknek vagy hülyének.

– "Ha elhagynak a szavak, sokat pergetem a gitárt" – írja egy bemutatkozásában. Emlékszik, mikor ragadott először gitárt?

– Elsős gimisként lettem garázsrocker és alapítottam zenekart, amikor megtanultam a harmadik akkordot. De a csongrádi gimiben működött vagy hat együttes. A zene mindenekelőtt azt a célt szolgálta, hogy legyen csajunk. Végül lett, de azt nem tudom, volt-e köze a gitározáshoz.

Grecsó Krisztián Szabad Sajtó-díjas.

Grecsó Krisztián Szabad Sajtó-díjas.
– Hogy viseli a gitárt ragadó író, ha másvalaki, esetünkben Szabó Balázs és Bandája az ő szövegeivel (is) arat sikereket?
– Ezzel meg kell barátkozni, a darabjaimmal hasonló a helyzet: a taps óta a sikert a színész aratja le. De ő van ott, viszi a hátán a produkciót. Balázs pedig nagyon tehetséges énekes-dalszerző, őt választottam 2012-ben Aegon művészeti társdíjasomnak. Büszke vagyok arra, hogy az Élet elvitelre című lemezére felkerültek a szövegeim, felemelő érzés, amikor az ezres létszámú koncertjén zúgja a közönség a verseimet. Az írónak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy ő nem rocksztár, ha pedig rocksztár akar lenni, dolgozzon meg érte.

– Megyek utánad a legutóbbi regénye címe, ami József Attila Óda című versét idézi meg. Ha már a költőóriásunknál tartunk, rocksztár mellett akart tűzoltó, katona vagy vadakat terelő juhász lenni?

– Amit szerettem, azt csináltam is, néptáncoltam. Tehetségtelen voltam, de a táncházmozgalomnak nem az a lényege, hogy mindenki profi legyen, hanem hogy eljusson mindenkihez a gyönyörű magyar hagyomány.

– Öccse, Grecsó Zoltán azonban táncművész és koreográfus. Páratlan páros című közös pódiumest-sorozatuk második darabja a Szigorúan ellenőrzött vágyak, amelyet tavasszal Szegedre is elhoznak. Mi a jó testvérkapcsolatuk titka?
– Sok érzékeny pont van, de a felnőtt testvérkapcsolat akkor működik jól, ha nem dumálunk bele a másik életébe, mert nem vagyunk egyformák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!