Szentes és környéke

2019.03.05. 16:21

Hamarosan indul az időutazás a fényírdában

Szentes - Március 15-én nyit meg újra az átalakított Fridrich Fényírda, ahol mi is elkészíthetjük portréinkat, méghozzá század eleji technikával. A Koszta-múzeum ennek kapcsán arra kéri a szentesieket, hogy az 1900-as évekből származó régi ruhákkal és kiegészítőkkel segítsék egy korhű megnyitó létrejöttét.

M.A.

Nemzeti ünnepünkön nyílik meg újra a nagyközönség előtt a felújított Fridrich Fényírda. A látogatók amellett, hogy megismerkedhetnek a fotózás és a műterem történetével, maguk is készíthetnek egy korabeli „szelfit", méghozzá az eredeti, század eleji technikával.


– Nem mai eszközökkel készítünk egy fekete-fehér fotót, hanem azzal az eljárással fényképezünk, ahogyan Fridrich János tette azt 1905-ben. És hogy még hitelesebben tudjunk működni, arra kérjük a szente- sieket, hogy ha van náluk otthon korabeli, az 1900 és 1950 közötti időszakból származó ruhadarab vagy kiegészítő, akár egy frakk, cilinder, zsakett, sétapálca, régi kosztüm vagy katonaruha, akkor azt bocsássák a rendelkezésünkre, és segítsék egy korhű megnyitó létrejöttét – mondta el lapunknak Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója. A felajánlásokat a múzeum pénztárában várják, érdeklődni pedig a 70/228-8565- ös telefonszámon lehet.

Korabeli ˝szelfit˝ is készíthetünk a megújuló fényírdában. Fotó: szentes.hu

Korabeli ˝szelfit˝ is készíthetünk a megújuló fényírdában. Fotó: szentes.hu

A szentesi műterem életre keltése országosan egyedülálló kezdeményezés, sőt, Európában is csak egy működő fényírda van, azt a Kovács család működteti Székelyudvarhelyen. Mint megtudtuk, a száz évvel ezelőtti technikával készülő képeket egyelőre a nemzeti ünnepeken és a nagyobb városi rendezvények ideje alatt lehet elkészíttetni, de törekednek arra, hogy ez később állandó lehetőség legyen. Egy fotó három óráig készül, így addig a látogatók akár ebédelhetnek egyet vagy sétálhatnak a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!