Szentes és környéke

2013.09.04. 13:04

Háziorvos a végeken

Napi 30-40 kilométert tesz meg a betegeihez saját autóján és költségén Cserebökény, Magyartés és Nagytőke háziorvosa. Máthé-Magyar Csaba 2010 óta főállású háziorvosként látja el 450 páciensét. Az egykor szülészeten dolgozó orvos véleménye szerint a falusi, tanyasi ember még megbízik az orvosban és elfogadja a terápiáját. A szerződése 2016-ig szól, azonban tovább lép, ha jobb ajánlatot kap. <br>

Delmagyar.hu

A közigazgatásilag Szenteshez tartozó Cserebökény és Magyartés lakosait is Nagytőke háziorvosa látja el, természetesen a környező tanyavilágon élőkkel, a területi ellátási kötelezettsége közel 1200 emberre terjed. Ezzel szemben például Kajánújfalu egészségügyi alapellátás szempontjából a városhoz tartozik és nincs is helyben rendelés, a kajániak Szentesre járnak orvoshoz. Több mint tíz évig nem volt állandó orvosa Nagytőkének, Eperjesről, majd Szentesről jártak ki háziorvosok rendelésre hetente két alkalommal. [namelink name="Máthé- Magyar Dalma"], a doktor úr felesége, aki szintén háziorvos) helyettesítőként látta el a körzetet 2009-ben, ezáltal ismerte meg a körzetét a jelenlegi háziorvos, aki a megelőző években a kórház szülészetén dolgozott, amit véglegesen felcserélt a háziorvosi praxisra.

Háziorvos a végeken.

Háziorvos a végeken.
- Tartósan betöltetlen körzetként az Országos Alapellátási Intézeten belül lehetett megpályázni az állást – mesélte lapunknak a fiatal orvos. Az alapellátási intézet a nagytőkei önkormányzattal kötött szerződést az alapellátás biztosítására, vagyis a közalkalmazottként dolgozó bérét fizeti, a rendelő fenntartási és működési költsége pedig az önkormányzatot terheli, amelyhez az Országos Alapellátási Intézet is nagyban hozzájárul. Még egy csavar az ügyben, hogy mivel Nagytőke közös önkormányzati hivatalban dolgozik Szentessel, ezért a városi hivatallal kell engedélyeztetni az orvosi rendelő minden beszerzését, legyen az egy csomag papír vagy írótoll, és ez nem zajlik zökkenőmentesen.

A rendelőben 2010 óta főállású asszisztensként dolgozó [namelink name="Aradi Aranka"] is azt megelőzően öt évig csupán helyettesíteni járt be. Mint mondta, sok orvossal dolgozott az elmúlt közel másfél évtizedben, most azonban nyugalom van a faluban.

[namelink name="Máthé-Magyar Csaba"] felesége is körzeti orvos, egyszerre végezték el az orvosi egyetemet 2004-ben Temesváron. Máthé-Magyar Dalma 2009-ben vette át a 10. számú felnőtt háziorvosi körzet működtetési jogát és azóta a rendelőintézetben fogadja pácienseit. Többek között a lapistói betegek is őt kereshetik fel.

Nagytőkén – péntek kivételével - minden nap délután fogadja az asszisztensével együtt a betegeket a doktor. Pénteken délelőtt az előjegyzett betegek kerülnek sorra és az otthoni betegellátás, ahová szintén az asszisztensével jár. A tanyákat csak földúton éri el, ezért vásárolt egy Trabantot a szolgálati utakra, nehogy a család autóját tegye tönkre a rossz dűlőkön. A nagytőkei tanyagondnoki szolgálattal is jó a kapcsolata az orvosnak, ha szükséges nehezen elérhető tanyákon élő betegekhez segítenek eljutni. Cserebökényben hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön délután 3 órától fogadja a betegeket. Magyartésről a szentesi tanyagondnok szállítja be a nagytőkei rendelőbe a pácienseket vagy sürgős esetben az orvos megy házhoz. A legtávolabbi betegéhez 50 kilométert autózik oda-vissza. Rendelési időn kívül, azaz hétköznap 15 órától másnap reggel 7-ig, illetve hétvégén és ünnepnapokon a szentesi ügyeleten kaphatnak ellátást a betegek.

Máthé-Magyar Csaba közalkalmazotti szerződése 2016-ban lejár, utána valószínűleg az önkormányzat nem tudja saját erőből biztosítani az orvosi ellátást. Szakvizsgáig dolgozhat közalkalmazottként, azonban ha kap ajánlatot egy jó körzet praxisjogára legalább 1200-1500 kártyaszámmal, akkor leteszi korábban a szükséges vizsgát és vállalkozóként folytatja munkáját. - Nem minden a pénz számomra, ha az anyagiak számítanának, akkor maradtam volna a szülészeten – hangsúlyozta. – De mindenért kárpótol a munkámban elért sikerélmény, ami lehet egy beteg gyógyulása, egy őszinte „köszönöm". A jelenlegi 450 kártyaszám, a napi 30-40, sokszor még több saját autóval, saját költségen megtett kilométer nem a meggazdagodás felé visz. Most azonban az ünnepeket és hétvégéket a családommal tölthetem, nyugodtan alszom és a páciensek is elfogadják a gyógyító szándékomat. Nagyobb tisztelete van még falun az orvosnak. Ha újrakezdeném, lehet, hogy nem orvos lennék, mert – főként városban - az orvost sokszor ellenségnek tekintik, nem gyógyítónak – mondta keserűen. Igaz, akkor azt sem tudnám, milyen ez. Rosszkor vagyunk rossz helyen. Két határral odébb jobb lenne, vagy tíz év múlva már talán itt is jobb lesz, addig is alázattal, a legjobb tudásom szerint próbálom végezni a munkámat - tette hozzá Máthé-Magyar Csaba, a végek háziorvosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!