Szentes és környéke

2009.06.14. 20:58

Hitler adott, Juhász Gyula kapott emlékfát

Szentes - Szentesen Hitler által adományozott emlékfa áll a Petőfi általános iskola előtt. Makón egy kocsányos tölgy őrzi Juhász Gyula emlékét.

Korom András

Adolf Hitler adományozta az 1936-os olimpián azt a kocsányos tölgy csemetét, amely mára derekas, árnyat adó fává nőtt Szentesen, a Petőfi Sándor Általános Iskola főbejárata előtt. A berlini olimpián valamennyi győztes ilyet kapott Hitlertől az aranyérme mellé. A fát Lőrincz Márton kapta, aki kötöttfogású birkózásban, légsúlyban nyert aranyérmet. A csemetét 1937-ben ültették el több akkori olimpikon jelenlétében. Labádi Lajos szentesi levéltár-igazgató lapunknak elmondta: a korondi születésű birkózó a trianoni békediktátum után hontalanná vált, így erdélyi szülőfalujában nem ültethette el a fát. Szenteshez kötötte viszont Papp Lajos olimpiai helyezett birkózó, akivel közösen készültek a berlini olimpiára. Lőrincz a Kurca-parti várost második szülőhelyének tekintette. A csemetét – a levéltárban fennmaradt levele szerint – a következő szavakkal adományozta a városnak: „Hirdesse ez a tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünneplésével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott."

A szentesi emlékfát az 1936-os berlini játékokon, légsúlyban, kötöttfogásban olimpiai bajnoki címet szerzett Lőrincz Márton birkózó érdemelte ki. A csemetét Adolf Hitlertől kapta. Fotó: Tésik Attila

A szentesi emlékfát az 1936-os berlini játékokon, légsúlyban, kötöttfogásban olimpiai bajnoki címet szerzett Lőrincz Márton birkózó érdemelte ki. A csemetét Adolf Hitlertől kapta.
Fotó: Tésik Attila

Hasonlóan neves kocsányos tölgy Juhász Gyula emlékfája Makón. Igaz, ezt jóval a költő születése előtt, még 1810-ben ültették, ám árnyékában szívesen üldögélt a költő. A tölgy 1974 óta védett, irodalmi érintettsége miatt. Csongrádon a legnevezetesebb Habsburg Ottó emlékfája, amely IV. Károly, az utolsó magyar király fia 1990-es évek eleji látogatását örökíti meg.

A megye városai közül alighanem Vásárhely rendelkezik a legtöbb emlékfával. A Kossuth téren, közvetlenül a városháza bejárata előtt áll az a két tölgy, amelyet az első újkori olimpiai játékok tiszteletére ültettek – 1896-ban. Nem messze innen található az a fa, amelyet Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára állítottak. Mádl Ferenc köztársasági elnök 2003-ban járt Vásárhelyen, ebből az alkalomból is telepítettek fákat. Az Európa Parkban már kisebb erdőt kitevő mennyiségű emlékfasor áll. 1997–98-ban ilyet ültettek a testvérvárosok: Arad, Aknaszlatina, Haarlemmermeer, Limanowa, Tamar, Sokobanja, Vallauris, Hechingen és Torda. Sőt Vásárhely is állított egyet. De a Rotary klubnak is van itt fája. Vásárhelyen utoljára a környezetvédelmi világnap alkalmával ültettek emlékfát.

Rákóczitól Zsigmond királyig

Magyarországon talán a legöregebb emlékfa a rományi Rákóczi-fa. A törökmogyoró legalább 300 esztendős, s a legenda szerint a csemetét rodostói száműzetéséből küldte a nagyfejedelem. Mohorán Mikszáth, a Vértes hegységben Zsigmond király, Mátraszentimrén Kodály, Balatonfüreden Tagore emlékfája látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!