Szentes és környéke

2019.03.15. 20:59

Hőseink áldozata mutatta meg, mi a hazaszeretet - megemlékezés Szentesen, Csongrádon, Vásárhelyen, Makón és Kiszomboron

Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek a '48-as forradalom hőseire Csongrádon, Szentesen Hódmezővásárhelyen és Makón is. Ráijesztett az időjárás az ünneplőkre, ám végül megúszták az esőt.

Munkatársainktól

Csongrádon és Szentesen is a hagyományoknak megfelelően a Kossuth téren rendezték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc városi megemlékezéseit. Csongrád polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, a forradalom egy egész nemzet szabadságvágyát fejezte ki, a ’48-as hősök áldozata mutatta meg, mit jelent a hazaszeretet.

Csongrádi megemlékezés: a 48-as hősök áldozata mutatta meg, mit jelent a hazaszeretet. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA

– Ma más típusú hősökre van szükség, dolgozni, tenni akaró emberek kellenek. Merjünk magyarok lenni határon innen és túl is – zárta szavait a város polgármestere.


A Nagyboldogasszony Katolikus Általános iskola felső tagozatainak ünnepi műsora után a megemlékezés Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával és ágyúlövéssel zárult a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület közreműködésével.


Szentesen az ünnepi megemlékezésen részt vett Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, Csongrád megye díszpolgára is. 


Az ünnepségen Szirbik Imre polgármester beszédében kiemelte a magyar nép szabadságvágyát, amiért mindig kész harcolni. Az ünnepi műsorban a Szilver TSE táncosai palotást jártak, majd a Horváth Mihály Gimnázium 10. d osztályos diákjai az Összetartozunk című irodalmi, zenés, táncos összeállítását láthatta a közönség. Az ünnepség Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobrának megkoszorúzásával ért véget.

Farkas Sándor miniszterhelyettes is részt vett a szentesi ünnepi megemlékezésen. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA


– Makóról a forradalom hírére 5 századból álló, egyenként 180 fős nemzetőrség alakult, amely felesküdött a 12 pontra – emlékeztetett a 171 évvel ezelőtt történtekre Farkas Éva Erzsébet polgármester ünnepi beszédében. A szabadságharcban Makóról 1361-en vettek részt. A honvédek átlagéletkora 25–27 év volt, de 175-en még 20 évesek sem voltak.


A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a forradalom üzenete ma is ugyanaz, ami annak idején volt: minden szabad nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték – mi, magyarok is. A magyarság eltűnésével a világ szegényebb lenne egy sajátos dallammal, egy gyönyörű szimfóniával. Ez az az ajándék, amit csak mi adhatunk az emberiségnek – fogalmazott. 


A központi ünnepséget ezúttal is a Kossuth-szobor szomszédságában rendezték meg. A borongós idő ellenére több százan ünnepeltek, emlékeztek együtt. A szónoklatot követően a Muzsikás együttes játszott, Petrás Mária énekelt és a Maros táncegyüttes tagjai adtak ünnepi műsort, majd a helyi pártok, civil szervezetek koszorúztak.


A környező községek közül a legemlékezetesebb ünnepséget minden bizonnyal Kiszomboron tartották, ahol Szegvári Ernőné polgármester beszéde után Lázár János honatya átadta a jelenleg étteremként működő Rónay-kúria padlásán kialakított kis múzeumot, amely a nemesi családra emlékezve megidézi, hogyan éltek az emberek a 20. század elején. Ez egy korabeli bútorokat, öltözékeket is bemutató, fotókkal, térképekkel, interaktív elemekkel kiegészített tárlat. 

Március 15-i megemlékezés és múzeumavatás Kiszomboron. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára tegnap a hagyományoknak megfelelően emlékeztek Vásárhelyen. A Petőfi-szobornál a rövid megemlékezés után a Kossuth téri Kossuth-szobornál tartották a városi ünnepséget, amelyen közel 500-an vettek részt. Márki-Zay Péter polgármester beszédét megelőzte a 48-as események visszaidézése a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek, Gömöri Krisztiánnak, Borovics Tamásnak és Szilágyi Annamáriának a tolmácsolásában.


– Egy éve az emberek Vásárhelyen is szabadságot akartak, csakúgy, mint a 171 évvel ezelőtti hősök, példaképek. Azóta polgári forradalom zajlik a városban: meg akarunk szabadulni a cenzúrától, a félelemtől, megvédjük egymást. A fideszeseknek is csak a Fidesztől kell tartaniuk ebben a városban – mondta Márki-Zay Péter, aki a 19. századi eseményeknél nem sokat időzött, szinte azonnal átváltott az aktuálpolitikára. De amíg az ország nem lesz szabad, addig igazából Vásárhely sem lehet az – tette még hozzá. 

A Petőfi és Kossuth szobornál tartották a vásárhelyi városi ünnepséget. Fotó: Imre Péter - GALÉRIA

Hogy indokolja mondatait, kijelentette: 1848. március 15. nem a béke ünnepe volt, forradalom zajlott, és ha „szeretetben összefogunk, minden gonosz legyőzhető, közösen kell építeni a hazát". – Tavasz van. A tavasz a megújulás ünnepe. Újítsuk meg együtt Vásárhely közéletét – zárta mondandóját.


Ezt követően nagy sikert aratott az Árendás Néptáncegyüttes műsorával, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a szobor talpazatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!