Szentes és környéke

2008.03.02. 20:40

Huszonöt házat tépett meg a vihar

Árpádhalom - Huszonöt házat rongált meg Árpádhalmon a szombati vihar, a kár mintegy harmincmillió forint. Személyi sérülés nem történt, egy lakót ki kellett költöztetni az életveszélyessé vált otthonából. A helyiek még tegnap is takarították a pusztítás nyomait.

Blahó Gabriella

– Úgy jött a vihar, mint egy gondolat – mondta Rácz Ferencné, akinek a háza tetejét bontotta meg az orkán erejű szél, de megsérült a kéménye és a kerítése is. Az árpádhalmi Székács Elemér utcában családjával élő asszony elmesélte, hogy szombat délután négy óra körül előbb csak az eső esett, majd feltámadt a szél is. Mire leengedte a redőnyöket, már tombolt a vihar. Olyan félelmetes volt a robaj – mesélte –, mintha repülőgép szállt volna le a lakásunkban.

A vihar Szentes felől érkezett a hatszáz lelket számláló Árpádhalomra. A pár perces, orkán erejű szél jelentős károkat okozott a faluban, mintegy harminc ház tetejét bontotta meg. A vihar után nem sokkal már a helyszínen voltak az orosházi, szentesi, hódmezővásárhelyi és fábiánsebestyéni tűzoltók, összesen mintegy harmincan. Szerintük hét házban keletkezett jelentős kár, Froman Róbert polgármester szerint viszont huszonöt otthont tépázott meg alaposan a vihar. A község első embere lapunknak elmondta, hogy a falu déli részén söpört végig a szél, az északi részt szinte érintetlenül hagyta. A polgármestertől megtudtuk, hogy egy asszony lakását nyilvánították életveszélyesnek, mert a fala megdőlt, ő helyben, a rokonoknál szállt meg.

Tűzoltók dolgoznak az egyik megrongált házon.
Fotó: Tésik Attila

Az orkán erejű szél nem csupán a tetőket bontotta meg, de kidöntött egy téglakerítést, és egy kémény is beomlott. Rácz Ferencné elmondta, hogy ők még szombat este a góré tetejéről átpakolták a cserepeket a házra, hogy ne ázzon be az épület. Mások is mentették a menthetőt a vihar után, a tűzoltók és a falu lakói összefogtak, fóliával fedték le a tetőket. Krám István, a polgári védelem munkatársa azt mondta, éjjel is dolgoztak, éjfél előtt fél órával végeztek a munkával. Froman Róberttől megtudtuk, hogy a huszonöt erősen megrongálódott ház tulajdonosának van biztosítása. Volt, akihez már kiment a biztosítótársaság munkatársa. Ráczéknak azt mondta a biztosító, keressenek egy mestert, aki felméri a kárt. Az asszony kicsit aggódik, mert, mint mondta, a mester nem a valós képet fogja látni, ugyanis a házat amennyire tudták, még szombaton helyreállították. Igaz, elmondása szerint valaki az utcából rögtön a vihar után levideózta a megrongálódott házakat. A helyiek még tegnap is takarították a pusztítás nyomait.

A polgármester központi támogatásban bízik

Vasárnap az önkormányzat megbízásából is készítettek felvételeket a megrongálódott ingatlanokról – ez is bizonyítékul szolgálhat. A polgármester abban bízik, hogy Árpádhalom – ahol 225 ház áll – igényelhet támogatást a károk enyhítésére az úgynevezett vis maior keretből.

Hirtelen, előjelek nélkül csapott le az orkán erejű szél.
Fotó: Tésik Attila

Szeged megúszta Emmát

Mindössze negyedóráig tartott szombat délután Szegeden és környékén az a vihar, amely az ország másik felében komoly károkat okozott. A meteorológiai szolgálat szegedi mérőállomásán elmondták, hogy Csongrád megyét szombat délután csak a vihar széle kapta el: a 97 kilométeres széllökések és a heves zápor Szegeden és környékén mindössze negyedóráig tartott. Utóbbi sem oszlott el egyenletesen a városban: bár átlagban kilenc milliméter csapadék esett le, Dorozsmán például csak négy és fél millimétert mértek.

A Budapesti körúton jégesőt is kaptak a nyakukba az ott lakók, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tovább is haladt a hidegfront Csongrád megyéből. A szegedi tűzoltókat is csak egyszer, ráadásul még a vihar előtt riasztották szombaton: a Horváth Mihály utcában vakolat hullott egy ott parkoló autóra. A mai napra egyébként visszatér a tavasz, a hőmérő higanyszála egészen tizenhárom fokig kúszhat fel. Holnaptól azonban erős lehűlés várható. A meteorológiai állomás adatai szerint kedden öt foknál többre Szegeden nemigen lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!