Ítélet várható a védőoltásügyben

A Szegedi Városi Bíróságon hamarosan ítélet születik a lapunkban is többször tárgyalt védőoltásügyben. A szentesi szülőket kiskorúak veszélyeztetésével vádolják, mert gyermekeiknek nem adatták be a kötelező védőoltásokat.

A vádirat szerint Cs. H. és B. Z. 2002. nyarától a négy kiskorú gyermeknek az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat nem engedte beadni. A szülők speciális vegetáriánus étrend, úgynevezett vegán diéta szerint táplálták a gyerekeket, és az orvosi tanácsokat figyelmen kívül hagyva a D-vitamint saját belátásuk szerint adták, vagy éppen nem adták be nekik. Ezzel – az orvosi szakvélemény szerint – súlyosan veszélyeztették gyerekeik fejlődését. Az orvos szakértői vizsgálat az elmúlt év októberében készült el. A legidősebb gyermek esetében súlyos figyelemzavart állapítottak meg. Egyelőre nyitott kérdés, hogy ennek oka szervi eredetű, vagy környezeti tényezőkre vezethető vissza – ezért a bíróság gyermekpszichológus szakértői vizsgálatát rendelte el.

A bírósági közlemény szerint december 12-én várhatóan határozat születik az ügyben. A Büntető törvénykönyv rendelkezései szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak a szülők.

A védőoltások elmulasztása miatt a gyerekeket nem veszik fel sehová. A testvérek között a legidősebb most magántanulóként második osztályos, másik két gyermek a szentesi polgármesteri hivatal információi alapján eddig egyetlen napot sem töltött óvodában. A közoktatási törvény szerint pedig az iskolát megelőző nevelési évre mindenképpen be kellene őket íratni.

Későbbre halasztották a budapesti közép-európai divathetet
a Budapest Central European Fashion Week megrendezését április végére halasztották a koronavírus terjedése miatt.
Négyen vehették át a Magyar Filmakadémia életműdíját
Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly és Pécsi Ildikó vehette át a díjat.
Paolo Ventura fotókiállításával kezdődik a Budapest FotóFesztivál
A szervezők az idei eseményen a képzeletről, a fantáziavilágról, az egyéni és a közös élményekről szóló kiállításokkal készültek.
Együtt jótékonykodott Harry herceg és Jon Bon Jovi
A herceg és a zenész a Beatles Abbey Road albumának borítóképét megismételve átsétáltak a híres zebrán a londoni zenestúdió előtt.
Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok
Kutatók szerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.
Jelentősen csökkent a Magyarországra érkező kínai turisták száma
A januári lemondások aránya 40-60 százalék volt.