Szentes és környéke

2015.06.09. 23:21

Kánikulában is megy a munka a földeken

Nagyér, Nagymágocs, Pitvaros - Forró napokkal köszöntött be a nyár, ami sok helyen igen kellemes, de munka közben nem. Nagyon melegük van a földeken és a fóliákban dolgozóknak is.

Kovács Erika

Napok óta 30 Celsius-fok felett van a napi hőmérsékleti csúcs, de az élet nem állhat le, dolgozni kell. A mezőgazdaságban főszezon van.

Nagymágocson és Pitvaroson is végeznek mezőgazdasági munkát a közfoglalkoztatottak. Igencsak melegük van.

Reggel 5-re járnak dolgozni

– A hőség miatt átszerveztük a munkaidőt. Akik az önkormányzat földjein dolgoznak, a parkokat gondozzák, vagy a közterületeken kaszálnak, most reggel 5-re járnak dolgozni. A munkaidő 13 órakor jár le. Ez egyaránt jó az embereknek, de a növényeknek is. Például nem mindegy, hogy mikor van a locsolás – mondta [namelink name="Szenti Pál"] falugondnok. Gondoskodnak a dolgozók folyadék-utánpótlásáról is.

A modern traktorok vezetőfülkéiben már légkondicionáló berendezés enyhíti a meleget. A szerző felvétele

A modern traktorok vezetőfülkéiben már légkondicionáló berendezés enyhíti a meleget. A szerző felvétele
– Egy hűvös helyiségben van a vízadagoló, mindenki annyit vételez, mint amennyit akar. Tavaly nyáron volt vízfelelősünk is, aki körbehordta az innivalót. Ha tartós marad a hőség, ismét „bevetjük". A fóliában nagyon meleg van. Ezért reggelenként ott kezdenek a dolgozók, utána mennek a szabadföldre, ott jobban jár a levegő. A munkavezetők mindig ügyelnek arra, hogy legyen idő egy kicsit árnyékba menni. Szerencsére eddig még nem volt rosszul senki – tudtuk meg Szenti Páltól.

Visszatértek a hagyományos módszerhez


Pitvaroson fordított a helyzet. A fóliában kellemesebb a levegő, mint kint. – Háti permetezővel kívülről lemeszeltük a fóliasátrakat. Így szórt fény jut be. A locsolás párásít, így kellemesebb bent a fóliában, mint kint dolgozni – nyilatkozta [namelink name="Körömi Tamás"] agrármérnök, a közfoglalkoztatottak egyik munkavezetője, akivel meglátogattuk az egyik brigádot. Néhány éve még romos ház állt azon a portán, ahol most fóliasátrakban paprikát termesztenek, a kinti portákon pedig már érik a borsó, szépen fejlődik a petrezselyem.

 Marad a meleg

A Dél-alföldi Meteorológia Facebook-oldal előrejelzése szerint a héten marad a meleg. Szerdán és csütörtökön már 31-32 fok is várható. A hétvégén pedig tovább melegszik az idő, elvétve jöhet csupán egy-egy frissítő zápor.

Az asszonyokkal a régi házhoz tartozó gazdasági épületben ültünk le egy kicsit beszélgetni. Hogy ez az épület évekkel ezelőtt disznóól volt, rá nem jöttünk volna! Kifertőtlenítették, hófehérre meszelték. Az előterében székeket, asztalokat helyeztek el. Itt hűsölnek néhány percet munka közben az asszonyok. Árnyék van, és jól jár a levegő. Nagy vödrökben, hideg vízben műanyag palackok sorakoznak. Az asszonyok elmondták, visszatértek a hagyományos módszerhez, így megfelelő a víz hőmérséklete, sem nem hideg, sem nem meleg.

– Már megszoktuk a meleget. Régóta a mezőgazdaságban dolgozunk. Túl nagy problémát nem jelent, ha az ember betartja a szabályokat – mondta [namelink name="Császár Jánosné"].

– Hosszú nadrág van rajtunk, ez munkaruha és egyben védőfelszerelés is. Nem mondom, hogy nincs benne meleg, de szükség van rá – vette át a szót [namelink name="Pribelszki Jánosné"]. Aki nem a fóliában, hanem kint dolgozik, általában kalapot vagy baseballsapkát is visel. Senki sem szeretne napszúrást kapni.

– Ha már nagyon elegünk van a hőségből, bejövünk egy kicsit hűsölni, megmossuk az arcunkat, nyakunkat, mindjárt jobb lesz a közérzetünk – ezt már [namelink name="Varga Lászlóné"] tette hozzá. Azt is elmesélte, a nyolcórás munka alatt 3-4 liter vizet is megiszik.

Az egyik dolgozóhoz mentőt hívtak


– A héten még fél 8-ra jönnek dolgozni a közfoglalkoztatottak. Jövő kedden kezdődik a vakáció, vagyis nem kell iskolába indítani a gyerekeket. Az előző évekhez hasonlóan felajánljuk, hogy korábban is kezdhetik a munkát a közfoglalkoztatottak. Erről a többség dönt – adta hírül [namelink name="Radó Tibor"] polgármester.

Pitvaroson kívülről lemeszelték a fóliát. Ennek és a locsolásnak köszönhetően elviselhető a meleg odabent. Fotó: Kovács Erika

Pitvaroson kívülről lemeszelték a fóliát. Ennek és a locsolásnak köszönhetően elviselhető a meleg odabent. Fotó: Kovács Erika
– Bár mindent megteszünk, amit lehet, hogy könnyebb legyen elviselni a hőséget, akad probléma. A múlt héten az egyik dolgozónk a nagy melegben rosszul lett, felszökött a vérnyomása. Mentőt hívtunk hozzá. A gyors segítségnek köszönhetően már jól van – mondta a településvezető.

Beszéltünk mezőgazdasági idénymunkásokkal is. Bár sok gazdálkodó odafigyel a tűző napon dolgozókra, vannak negatív példák is. Több napszámos arról számolt be, hogy nincs megállás, hajtják őket.

– Hajnalban kezdtük a munkát. Reggel nyolckor ihattunk, azután legközelebb csak délután egy órakor jutottunk vízhez. Teljesen kitikkadtunk a tűző napon. A gazda azt mondta, vagyunk harmincan, ha mindenki csak öt percre áll meg, az már harmincszor öt perc kiesés a munkából. Mit lehet tenni? A pénzre szükségünk van – állította egy magát megnevezni nem kívánó napszámos.

Légkondicionált traktor

A nagyéri [namelink name="Kovács Gyula"] félmeztelenül húzta boglyába a háza előtt levágott füvet.

– Évtizedekig dolgoztam a Molnál, csőszerelő voltam, hozzászoktam a hőséghez, hiszen nyáron mindig kint dolgoztam. Így most, nyugdíjasként sem visz padlóra a hőség, a bőröm sem féltem a káros sugaraktól – mondta a férfi. Nagyér határában is a szénáé volt a főszerep. A Négy-határ ’99 Kft. munkatársai a körbálákat tették fel a traktor pótkocsijára. Azt gondoltuk, a traktorban is nagy a hőség, de nem.

– Szerencsére ez már modern gép, légkondicionálóval is felszerelték. Kellemes a levegő a vezetőfülkében – mutatta meg [namelink name="Szilvási András"], aki hosszú nadrágban és hosszú ujjú ingben dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!