Szentes és környéke

2008.09.12. 22:39

Két tűz között a Hungerit

Szentes - Nem kapott választ Szirbik Imre szentesi polgármester, országgyűlési képviselő a Négy Mancs osztrák vezetőjétől arra a kérésére, hogy vegyék le a Hungeritet a feketelistáról, mert már beszüntették a hízott liba és kacsa vágását. Kapott ellenben levelet a gyár vezérigazgatója, Magyar József a Hungarikum Szövetség elnökétől, Róna Gábortól, aki arra szólította fel, hogy mielőbb indítsa újra a vágást. A vezérigazgató e szervezet ukázát elküldi az állatvédők bécsi központjába azzal: ha a levél kézhezvételétől számított 48 órán belül nem veszik le a szentesi gyárat a feketelistáról, akkor visszaállítják a vágást.

Balázsi Irén

Közvetítőként lépett fel Szirbik Imre polgármester, szocialista országgyűlési képviselő a szentesi Hungerit Zrt. és a Négy Mancs Alapítvány között. Megírtuk korábban: a cég vezérigazgatója, Magyar József tájékoztatta az állatvédőket, hogy szeptember 1-jétől megszüntették a hízott liba és kacsa vágását. Tették ezt annak reményében, hogy akkor majd a bécsi székhelyű szervezet leveszi a gyárat a feketelistáról. Helyette egy levél érkezett a céghez, amelyben azt tudatták az alapítvány hazai illetékesei: „a Négy Mancs osztrák vezetője, Müller úr szabadságon van, s a Hungeritet idejében értesítik majd a döntésükről." Lapunknak akkor azt nyilatkozta Gergely Zsófia, a szervezet magyarországi programvezetője, hogy szeptember elején leveszik a szentesi baromfi-feldolgozót a feketelistáról.

Szirbik Imrének személyesen nem sikerült találkoznia a Négy Mancs képviselőivel. Elektronikus levelében viszont azt kérte az állatvédők bécsi vezetőjétől, hogy – mivel a Hungerit felfüggesztette a hízott liba vágását – az alapítvány vegye le a gyárat a feketelistáról. Markus Müller kampányvezető azonban a polgármesternek küldött e-mailjében újabb feltételeket szabott az ügy rendezésére. Adatokat kért a Hungerit belső dolgairól, továbbá a cég néhány vezetőjének a gyáron kívüli tevékenységéről. Szirbik olvasatában ez azt jelenti: „hiába teljesítetted a feltételeket, úgyse változtatunk." A polgármester megindokolta az osztrák állatvédőnek, hogy nem szükségesek a kért adatok, hiszen a Hungerit engedett a nyomásnak. Szorgalmazott ugyanakkor egy személyes találkozót, ahol a vitatott kérdéseket tisztázhatnák. A polgármester erre nem kapott választ.

Napokon belül eldől, hogy újraindul-e a hízott liba vágása a gyárban Fotó: Karnok Csaba

Napokon belül eldől, hogy újraindul-e a hízott liba vágása a gyárban
Fotó: Karnok Csaba

– Vannak olyan áruházláncok, amelyek Ausztria és Németország területén blokkolják a szentesi gyárat, a magyarországi üzleteikben viszont forgalmazzák a produktumait – fogalmazott Szirbik Imre. Hozzátette: a Négy Mancs és az agrártárca között folynak az egyeztetések, és szerinte vannak olyan jelek, amik alapján talán megoldás is születhet. Hétfőn azonnali kérdést intéz a parlamentben Gráf József földművelésügyi miniszterhez. Azt mondja el, ha nem sikerül megegyezni az állatvédőkkel, akkor magyar libamáj nélkül marad Európa. Egyébként pedig pártok feletti nemzeti konszenzus van abban a kérdésben, hogy le kell védeni ezt a terméket.

A Hungarikum Szövetség ukáza

Lapunk értesülése szerint a frissen alakult, magánszemélyekből álló Hungarikum Szövetség levelet juttatott el a Hungerit vezérigazgatójának. Róna Gábor elnök arra szólította fel Magyar Józsefet, hogy mielőbb indítsák újra a hízott liba vágását. A szövetség kilátásba helyezte: ha a lehető legrövidebb időn belül nem indítják újra a vágást, akkor kénytelenek lesznek nyomást gyakorolni a Hungeritre. Hogy hogyan, az nem szerepel a levélben. Magyar József tegnap kérdésünkre, mit lép a szövetség felszólítására, azt felelte: lefordítják a csütörtökön kapott levelet németre, és elküldik a Négy Mancs vezetőjének Bécsbe. Azt közlik vele, hogy amennyiben a levél kézhezvételétől számított 48 órán belül nem veszik le a Hungeritet a feketelistáról, újraindítják a hízott liba és kacsa vágását. Hozzátette: innentől kezdve harcoljon a Négy Mancs és a Hungarikum Szövetség egymással.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!