Szentes és környéke

2012.06.07. 09:30

Kiállítás a sorsfordító trianoni diktátumról

Szentes - A várpalotai Trianon Múzeum vándorkiállítása Szentesre érkezett, s június 4-én nyílt meg a Csallány Gábor Kiállítóhelyen.

Darók József

Az, hogy sikerült éppen a nemzeti összetartozás napjára időzíteni, a helyi Keresztény Pedagógus Társaság egyik tagjának, Horváth Miklósné tanárnőnek köszönhető, aki már tavaly ősszel lefoglalta a tárlatot. A kiállítás népszerűségét mutatja, hogy szinte folyamatosan „úton van", már őszre is kölcsönkérték számos helyre.

A várpalotai Trianon Múzeum vándorkiállítása Szentesre érkezett.

A várpalotai Trianon Múzeum vándorkiállítása Szentesre érkezett.
A szervező pedagógus megnyitó gondolataiban úgy fogalmazott: a diktátum aláírásának napjára legtöbben még mindig nemzeti gyásznapként tekintünk, Egyúttal megköszönte a múzeum vezetőjének, Béres Máriának, hogy azonnal a rendelkezésükre bocsátotta az intézmény ligeti épületét, amikor helyet kerestek a kiállításnak, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjainak segítségét a rendezésben. Wass Albert-vers majd a Pengető Citrerazenekar előadásában erdélyi népdalok csendültek fel.

Az ingyenesen megtekinthető tárlat 31 darab, nagy méretű tablón mutatja be a magyar nemzet sorsát mindmáig megpecsételő békediktátum aláírásának körülményeit és következményeit. Az iskolásokat feladatlapokkal és könyvjutalommal is várják, június 21-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!