Szentes és környéke

2013.05.27. 22:22

Kilencven fiatal tehetségnek segítenek

Szentes - A szentesi önkormányzat Studium Generale néven tehetséggondozó programot hirdetett meg tavaly novemberben, amely idén januárban indult. Az első félévben közel 90 fiatal vett részt az órákon, a tapasztalatok kedvezők. <br>

Imre Péter

A szentesi önkormányzat Studium Generale néven tehetséggondozó programot indított tavaly novemberben. A helyi középiskolába járó 11-es és 12-es diákok egyetemi előkészítője január 14-én startolt és június 14-éig tart – tudtuk meg Bácskainé Fazekas Mártától, a Studium Generale programvezetőjétől. Elsősorban azokat a tehetséges fiatalokat segítik a továbbtanulásban, akiknek ezt a családjuk nem tudná finanszírozni. Ez befektetés a jövőbe – mondta még a nyitó sajtótájékoztatón [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A programot támogatja a Szegedi Tudományegyetem – [namelink name="Szabó Gábor"] rektor is tartott nyilvános előadást. Az egyetemi felkészítőket fizikában, biológiában, kémiában, matematikában, gazdasági alapismeretekben indították heti 2 órában, és figyelmet fordítanak a nyelvi képzésre. A város öt középiskolájából (HMG, Zsoldos, Boros, Bartha, Pollák) több száz harmadikos, negyedikes (vagy 11–12.-es), 17–18 éves diák jelentkezett, legtöbb a Horváth Mihály gimnáziumból és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolából. Azóta lemorzsolódtak páran, a félév végére mintegy 90-en maradtak. Négy középiskolából 8 tanár vesz részt a programban. A részvétel ingyenes, de kitalálták: a fiataloknak óránként egy gombóc fagyi árát, vagyis 150 forintot kell fizetniük, amit a családok – féléves viszonylatban – két részletben, február végén és áprilisban teljesíthettek.

– Készítettünk elégedettségi felmérést a diákok között, valamint a tanárok tapasztalatait is begyűjtöttük: a vélemények mindkét fél részéről kedvezők, a program bevált, életképes – összegzett [namelink name="Bácskainé Fazekas Márta"], aki még elmondta: azon gondolkoznak, hogy a reál tárgyakat a szeptemberi előkészítésű, októberben induló évfolyamban kiegészítik humán tantárgyakkal. Ezekre újra lehet majd jelentkezni, illetve az idén harmadikosok, tizenegyedikesek folytathatják tanulmányaikat.

Az országban egyedülálló program anyagi alapját Szentes önkormányzata mellett a Hungerit Zrt., a MetalCom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész és a HK Ceram Kft. biztosítja, évente 1,5–1,5 millió forintot tesznek a közösbe. A Studium Generale pénzügyeit a Szentes Városért Közalapítvány intézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!