Szentes és környéke

2008.10.05. 20:22

Kinizsi: nincs bűncselekmény

Fábiánsebestyén - Nem történt bűncselekmény a Kinizsi 2000 Zrt.-nél – ezt állapította meg a rendőrség a fábiánsebestyéni cég esetében, ahol korábban sikkasztás gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A rendőrség százhúsz tanút hallgatott meg, köztük a társaság vezetőjét, Farkas Sándor országgyűlési képviselőt is.

Blahó Gabriella

Kilenc hónapig tartó eljárás végeredményeként a rendőrség azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt.-nél. A történet akkor kezdődött, amikor egy feljelentés alapján nyomozást rendelt el a vásárhelyi ügyészség sikkasztás gyanúja miatt, az ORFK pedig a Békés megyei főkapitányságot jelölte ki: folytassa le az eljárást. A feljelentő azt állította, hogy a zárt rendszerben működő társaságnál a részvényvásárlók nem a saját pénzüket, hanem a cégét használták részvényfelvásárlásra.

– 2005–2006-ban a részvények névértékének 50-90 százalékának megfelelő összeget adtak az értékpapírokért a társaság vezető tisztségviselői, akik a felvásárlások során a saját pénzükkel fizettek – jelentette ki Lup Zoltán. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője lapunknak elmondta: meghallgattak minden részvényest, köztük fábiánsebestyénieket, orosháziakat, békéscsabaiakat, szegedieket és dunántúliakat. A rendőrség igazságügyi könyvszakértő véleményét is kérte – hangsúlyozta. Az őrnagy elmondta, a zárt rendszerben működő társaság pénzeszközeivel a társaság számára is vásároltak részvényeket, ezt a vonatkozó jogszabályok megengedik. A vizsgálat szerint a Kinizsiben nem történt bűncselekmény.

Az állatok eddig sem aggódtak, most már a Kinizsi részvényeseinek sem kell. Fotó: Tésik Attila

Az állatok eddig sem "aggódtak", most már a Kinizsi részvényeseinek sem kell.
Fotó: Tésik Attila

Fábiánsebestyénben sokan úgy vélik, a konfliktus 2004-ben keletkezett, amikor az elnök akkori helyettese, Czirbus Antal és fia, Olivér, valamint Farkas Sándor között vita támadt a vétójogot biztosító aranyrészvény ügyében. A Heti Világgazdaságnak korábban arról beszéltek, hogy szeretnének minél nagyobb arányban értékpapírokhoz jutni, de ennek a törekvésüknek nem tudnak érvényt szerezni – jelenleg negyven százalékot birtokolnak. A cég volt állattenyésztési ágazatvezetője lapunk érdeklődésére nem akart arról véleményt alkotni, hogy a rendőrség milyen eredménnyel fejezte be a nyomozást. Czirbus Olivér pedig azt mondta, nem foglalkozik a Kinizsi ügyeivel.

Farkas Sándor: a betakarítás most a legfontosabb

A nyomozás végeredményét örömmel nyugtázta Farkas Sándor, aki tanúként maga is vallomást tett a rendőrségen. A cég elnökeként hozzáfűzte, a társaság működésének hétköznapjaiban nem szült bizonytalanságot az eljárás, de mindenképpen kedvező, hogy lezárult. Farkas inkább a munkára figyel, a falu környéki földeken most takarítják be a kukoricát, napraforgót, szóját. A napokban helyeznek üzembe egy, a gabonafélék kezelésére alkalmas, százmillió forint értékű szárító és tisztító üzemet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!