Szentes és környéke

2014.10.13. 23:20

Lázár János: tételes elszámoltatás lesz Makón

Nem ül be a makói képviselő-testületbe Buzás Péter, aki 20 évig vezette Makót, vasárnap azonban Farkas Éva nyerte a polgármester-választást. Csongrád leköszönő vezetője, Kőrösi Tibor sem biztos abban, hogy a testület tagja lesz – tanítani szeretne. Szirbik Imre pedig reméli, hogy együtt tud dolgozni ellenzékével, amely többségbe került Szentesen.

Munkatársainktól

 Lázár: Makón elszámoltatás lesz

– Aligha lehet nagyobb jele a bizalomnak, mint hogy egy politikai család – újabb és újabb szövetségesekkel megerősítve – 25 éven keresztül képes megőrizni a választók támogatását – mondta Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Vásárhelyen 2006 után harmadszor minden választókörzetben elnyerték a választók bizalmát, abszolút többséget szerezve a testületben. – Makón rendszerváltozás lesz, mert a helyiek nem a múltat, hanem a jövőt választották, és bizalmat szavaztak Farkas Évának, a Fidesz–KDNP jelöltjének, így le tudta győzni a várost 20 éve irányító szocialista Buzás Pétert. Az első feladat Makón a tételes elszámoltatás lesz. Új korszak kezdődhet a város életében, egy új stílusú, hangnemű városvezetés, amelyik az előzővel ellentétben nem uralni, szolgálni akarja a településen élőket – mondta Lázár.

– Lemondok a listán megszerzett képviselői mandátumomról – erősítette meg lapunknak vasárnap este tett nyilatkozatát [namelink name="Buzás Péter"], Makó leköszönő polgármestere.

– Mindenekelőtt köszönöm a makóiaknak a képviselőtársaim és kollégáim nevében is ezt a húsz esztendőt, amíg a várost szolgálhattam. Ez számomra nagyon fontos, boldog időszak volt, sok értékes embert ismertem meg. Az eredmény egyértelmű, az új polgármestert, Farkas Évát jóval nagyobb képviselő-testületi többség támogatja, mint korábban engem. Ennek is, mint a legtöbb dolognak az életünkben, valószínűleg több oka van. Tisztelem a képviselői munkát, de nem az én stílusom, hogy most beüljek a padba.

A Polgári Szövetség Makóért, az MSZP és a DK közös listáján Buzást [namelink name="Marosvári Attila"] követi, de mivel ő egyéni választókerületben győzött, az utána következő [namelink name="Török Miklós"] makói állatorvos, a Demokratikus Koalíció jelöltje jut mandátumhoz. Buzás a megyei közgyűlésnek az előző ciklusban is tagja volt, most is bejutott, és úgy tervezi, tovább dolgozik megyei képviselőként.

[namelink name="Kiss Attila"], a Jobbik polgármesterjelöltje is bejelentette, lemond makói listavezetői helyéről, a megyei közgyűlésben dolgozik tovább. Makón a helyét [namelink name="Zeitler Ádám"] makói kampányfőnök, a párt helyi programjának írója foglalja el.

A 15 tagú szentesi képviselő-testületből nyolcan a Fidesz–KDNP színeiben jutottak be, ők alkotják tehát a többséget, míg a polgármester a szocialista [namelink name="Szirbik Imre"] maradt, és képviselőként négy társa kapott mandátumot.

 Értékelt a Fidesz

Történelmi jelentőségű, hogy a Fidesz Makón most először nemcsak a polgármesteri tisztséget szerezte meg, de a kétharmados többséget is a testületben – értékelte tegnap délután a választás eredményét a párt egyik új képviselője, Weszelyné Végsheő Henriett. Gratulált a bejutott ellenzéki képviselőknek is, és hangsúlyozta, készek velük együttműködni az egész város érdekében. Megköszönte Buzás Péter polgármesteri munkáját, egyúttal felkérte, hogy minden pénzügyi tranzakciót állítsanak le a városházán. Jelezte: az elmúlt évek valamennyi szerződését át fogják nézni, és ezeket a város honlapján nyilvánossá teszik. Bakos Tamás makói Fidesz-alelnök arról beszélt: kezdeményezi, hogy a makói Fidesz-szervezet újuljon meg, új elnökének Farkas Évát javasolja. A környező falvakban is megkezdik az önálló alapszervezetek szervezését.

– Új helyzet állt elő, amelyben akár benne van egy elméleti Esztergom-jelenség is, nem kell azonban magyarázni, hogy az hová vezetne – mondta kérdésünkre.

– Az alakuló ülést legkésőbb október 27-éig meg kell tartani, a testületi munkánál a vízválasztó a januári költségvetési tárgyalás lesz. Addig kiderül: ha közös a cél, azaz hogy a város ügyei előre menjenek, nyitott vagyok a kompromisszumokra. Ezt azonban a másik oldalról is akarni kell. Bízom abban, hogy a jövőt illetően nem optimista, hanem realista a meglátásom – vetítette előre.

Csongrád leköszönő polgármestere, [namelink name="Kőrösi Tibor"] a Fidesz–KDNP színeiben kompenzációs listán bejutott a város 11 tagú képviselő-testületébe. Az a függetlenként induló Bedő Tamás győzte le, aki négy évvel ezelőtt szocialista színekben Kőrösitől szenvedett vereséget. Utóbbi még nem tudja, ki ül be a városatyák közé. – Előbb összeül a párt helyi alapszervezete, ott vitatjuk meg ezt a kérdést. Tény, hogy a listán én foglalom el az első helyet, de korántsem biztos, hogy a befutó is én leszek – közölte. További terveiről azt mondta: ismét tanítani szeretne.

– Hétfőn úgy ébredtem, már nem vagyok polgármester. De ez nem ért váratlanul, volt időm felkészülni erre az érzésre – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Balogh Jánosné"], aki 20 éven át vezette Mártélyt, és maga döntött úgy, hogy nem indul újra. Elárulta: a választás estéjét a korábbi képviselő-testület tagjaival és családjaikkal együtt töltötték az ő kertjében, figyelték interneten a fejleményeket.

Mártély új polgármesterének a 42 éves, függetlenként induló Borsos Józsefet választották a helyiek, meggyőző fölénnyel, 67,2 százalékkal nyert. – Igyekszem [namelink name="Baloghné Judit"] tanácsait kikérni, mert ez megfelelő alap lehet a jó polgármesteri starthoz – közölte Borsos József.

Nagymágocson hét polgármesterjelölt szállt ringbe a választópolgárok szavazataiért. A település új polgármesterévé a Fidesz–KDNP színeiben induló Szebellédi Endrét választották 30,99 százalékkal. Második helyen a függetlenként induló [namelink name="Magyar Zsolt"] végzett 26,3 százalékkal. Az előző ciklus polgármestere, az ugyancsak független [namelink name="Atkári Krisztián"] 14,41 százalékkal a harmadik helyen végzett. Megváltozott a képviselő-testület összetétele, megfordult a nemek aránya. Míg 2010–2014 között négy férfi és két nő vett részt a képviselő-testület munkájában, az új grémiumban négy nő és két férfi képviseli a nagymágocsiakat.

– Szeretném elérni, hogy a sok jelöltjéről híressé vált településünk inkább a jövőbeni fejlesztések miatt kerüljön a figyelem központjába. Remélem, új fejezet kezdődik Nagymágocson: a széthúzás helyett az összefogás – nyilatkozta [namelink name="Szebellédi Endre"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!