Szentes és környéke

2013.10.21. 22:39

Lépcsőzésben ezüstérmes a fábiáni tűzoltólány

Fábiánsebestyén - 30 kilós menetfelszereléssel a hátán lett második egy lépcsőfutó versenyen a 20 esztendős fábiánsebestyéni Jaksa Petra, akit kiskora óta érdekel a katasztrófavédelem. Ezt tanulja az egyetemen, munkája a falu mentési központjához köti, és akkor is szolgálatba helyezte magát, amikor ő maga szenvedett balesetet.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Kevesebb mint 5 és fél perc alatt gyalog feljutni a 23. emeletre szép teljesítmény. Még dicséretesebb, ha ezt nem egy kisportolt férfi, hanem egy 20 éves nő teszi, ráadásul úgy, hogy közben egy közel 30 kilós tűzoltó-felszerelést cipel. A fábiánsebestyéni [namelink name="Jaksa Petra"] vitte ezt véghez egy országos versenyen, ahol második lett.

– Fábiánsebestyénben nőttem fel, az általános iskolában is indultam katasztrófavédelmi versenyeken. A csongrádi Batsányi-gimnáziumban érettségiztem, akkor már tudtam, hogy csak ez érdekel. Végzős vagyok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katasztrófavédelmi szakirányán – mesélte. Gyakorlatias embernek tartja magát, aki a tanultakat a való életben is szereti kipróbálni, ezért nagyon örült, amikor év elején állást kapott a falu mentési központjában. Ide futnak be a hívások, ha a helybelieknek orvosi, rendőri vagy tűzoltói segítségre van szükségük. Petra az önkéntes tűzoltók csapatát erősíti, amely szerinte sokrétű munka, tele kihívással.

Jaksa Petra 30 kilós felszerelésben 5 és fél perc alatt jutott fel a 23. emeletre. Fotó: Králik Emese

Jaksa Petra 30 kilós felszerelésben 5 és fél perc alatt jutott fel a 23. emeletre.
Fotó: Králik Emese

– Magyarországon nő nem lehet hivatásos tűzoltó, önkormányzati kötelékben, önkéntes alapon azonban végezheti ezt a munkát. Örülök, hogy kipróbálhatom magam, nagyszerű érzés segíteni – jelentette ki. A sors a legnagyobb rendező, derült ki, élete első vonulásakor ugyanis saját magát kellett mentenie. A falutól nem messze – szerencsére csak könnyebb sérülésekkel járó – balesetet szenvedett, mire a riasztott kollégák kiértek a mentési központból, Petra már munkához látott. Először fogalmuk sem volt, hogy ő is a sérültek közé tartozik, mesélte nevetve. Szereti a kihívásokat, kíváncsi, mire képes, ezért jelentkezett májusban a tűzoltók, nemrég pedig a katasztrófavédők lépcsőfutó versenyére.

Jaksa Petra azt vallja: a katasztrófavédelem nem munka, hanem hivatás. Fotó: Králik Emese

Jaksa Petra azt vallja: a katasztrófavédelem nem munka, hanem hivatás.
Fotó: Králik Emese

– A főváros egyik kollégiumi épületében rendezték, védőruhában, oxigénpalackkal, légzőkészülékben versenyeztünk. Naponta 4-5 kilométert futok, az egyetemi csapatban kézilabdázom, ez biztosítja a fizikai erőnlétet számomra. A most elért időből nagyjából másfél percet szeretnék lefaragni – árulta el. A diplomamunkáját olyan témakörben szeretné írni, ahol ötvözheti az egészségügyet a katasztrófavédelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!