Szentes és környéke

2017.08.07. 10:30

Locsolási vízórát vegyen, ha olcsón itatná a jószágot

Locsolási vízórával spórolhatnak az állattartók, akik sérelmezik, hogy az után a víz után is kell szennyvízdíjat fizetniük, amit megitatnak a jószágokkal.

Kovács Erika

– Nemrég érkezett meg a vízműtől az éves elszámolás. A fiamnak 117 ezer forintot kellett pluszban befizetnie, nekünk 36 ezer 600 forintot – sérelmezte a nagymágocsi Szarka Istvánné. Az asszony fia 5 lovat tart, anyakocát, süldő malacokat, kecskéket és aprójószágokat is. Szarkánéknál is van állat.


– Átrágtuk magunkat a számlán. A többlet abból adódik, hogy az állataink által megivott víz után is fizetünk szennyvízdíjat. Márpedig a jószágok sokat isznak. Egy ló 7 vödör vizet iszik meg egy nap, egybe 15 liter fér bele. Ki lehet számolni, csak a lovak több mint 500 liter vizet kapnak naponta. Ebből semmi nem megy a szennyvízbe, hiszen oda tilos belevezetni a trágyalét – mondta az asszony.


Az ugyancsak nagymágocsi Kerekes Imrének a pónikkal együtt 10 lova van. A fuvarosként dolgozó férfi munkára fogott lovainak még nagyobb a vízkapacitása. Alma és Kita egy-egy alkalommal átlagosan 2×20 liter vizet húz be fejenként, a melegben még többet is.

 

– Nagyon sokalltam a szennyvízdíjat, ezért megoldást kerestem. Locsolási vízórát szereltettem be, ami az akna megnagyobbításával együtt körülbelül 50 ezer forintomba került. Ez azonban néhány hónapon belül megtérül, hiszen egyszeri kiadás.


Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. PR-irodavezetője szerint is ez az egyik megoldás az állattartóknak, illetve azoknak, akik locsolásra használnak vizet.


– Lehet igényelni locsolási vízmérőt. Az így mért vízmennyiség után nem kell szennyvízdíjat fizetni. Az az állattartó, aki nem szeretne a vízmérőre áldozni, kérhet locsolási kedvezményt is a május 1-jétől szeptember 30-áig tartó időszakra. Így 10 százalék kedvezményt tud érvényesíteni a kiszámlázott szennyvízdíjból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!