Szentes és környéke

2019.06.03. 13:00

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat kezdődött - fotók

Szentes - Csaknem kéthetes közös munka kezdődött hétvégén: az amerikaiak a műszaki ezred munkáját ismerhetik meg jobban, a szentesi katonák pedig a katonai rendész feladatokba láthatnak bele alaposabban.

Majzik Attila

Szentest, Dócot és Sándorfalvát is érinti a Szentesi Fokos elnevezésű többnemzeti gyakorlat. A június 12-éig tartó akcióban a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede és a Bakony Harckiképző Központ, valamint az USA 18th Military Police Brigade, azaz a 18. Katonai Rendész Dandár kijelölt állománya vesz részt.


A gyakorlatból mindkét fél profitál: az amerikaiak többnemzeti környezetben ismerhetik meg és sajátíthatják el a műszaki ezred hídépítési, átkelési lépéseit, a magyar fél pedig betekinthet az amerikai katonai rendészek feladatellátásába.

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat kezdődött. Fotó: Majzik Attila (galéria)

A közös gyakorlat ünnepélyes nyitórendezvényén a Kossuth téren fogadták az alakulatokat. Itt Antal László ezredes, a Rákóczi-ezred parancsnoka elmondta, a most kezdődő kiképzési esemény egy több részből álló sorozat része, amelyet számos országban is megrendeznek.


A Szentesi Fokos fedőnevű gyakorlat hagyományosan az Rákóczi-ezred kiképzési foglalkozása, azonban minden második évben nemzetközi együttműködésben rendezik meg. – Nemcsak a céljaink közösek, de együtt erősebbek is vagyunk – emelte ki az ezredes.


Az amerikai egység parancsnoka 2016-ban Afganisztánban dolgozott már együtt magyar honvédekkel, Glenn Schmick ezredes, a 18. Katonai Rendész Dandár parancsnoka is az együttműködésben rejlő erőt tartotta fontosnak.

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat kezdődött. Fotó: Majzik Attila (galéria)

– A közös gyakorlattól azt várjuk, hogy erősebb kapcsolat alakuljon ki az egységek között, hogy tanuljunk egymástól, és hogy hadászatilag fejlődjön az együttműködés a szövetségen belül. Sokan azt mondják, hogy nehéz a NATO-ban együttműködni. Pedig pontosan ez az ereje, nagyszerű az együttes munka egy közös cél érdekében a résztvevő országok egységeivel, különösen a magyarokkal – mondta el az ezredes.


A gyakorlat megnyitója egyben a magyar és amerikai technikák bemutatója is volt, azaz az érdeklődők beülhettek a harci járművekbe, sőt, a használt fegyverzetet is megismerhették, de láthattak akció közben amerikai rendészkutyát, és a katonai búvárok is bemutatták a felszerelésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!