Szentes és környéke

2009.06.01. 21:45

Már várólistás a Parkerdő otthon

Szentes - Fél esztendővel a nyitás után már várólistája is van Szentesen a dr. Sipos Ferencről elnevezett Parkerdő otthonnak, a 2007 végén átadott református idősotthonban viszont a férőhelyek harmada még most is szabad.

Bíró Dániel

Évtizedeken keresztül nem volt Szentesnek bentlakásos intézménye, ahol a rászoruló szépkorúakat elhelyezhették volna hozzátartozóik, 2008 vége óta viszont két ilyen otthon is fogad lakókat. Az ellátottakért folyó versenyben egyelőre a kistérségi fenntartású Parkerdő vezet a református otthonnal szemben, holott az utóbbi már 2007-ben megkezdte működését.

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon 100 rászorulónak biztosít bentlakást, illetve 50 férőhellyel működik a nappali ellátás. A száz ágyból 24-et azok használhatnak, akik átmeneti ellátást igényeltek: ők legfeljebb 2 évig maradhatnak lakók. Másik 24 ágyat a demens – vagyis időskori elbutulásban szenvedő – nyugdíjasoknak tart fenn az otthon. A fennmaradó 52 férőhelyet 1, 2 és 4 ágyas – többségében fürdőszoba és vécé nélküli, de teraszos – szobákban lehet elfoglalni, de nem most, az intézmény ugyanis teljes kapacitással működik.

A Parkerdőben 88 ezer forintba kerül a havi ellátás, a Református otthonban 100 ezer forint a legolcsóbb térítési díj. Fotó: Tésik Attila

A Parkerdőben 88 ezer forintba kerül a havi ellátás, a református otthonban 100 ezer forint a legolcsóbb térítési díj. Fotó: Tésik Attila
– Teljes kihasználtsággal üzemelünk, sőt már várólistánk is van, amelyen 19 leendő lakó jelentkezett be hozzánk – mondta lapunknak Bolyánné Szamosközi Gabriella. Az igazgatónő szerint fekvése és csendes környezete miatt vonzó az otthon, amelynek budapesti lakója is van már. Egyébként a lakók 70 százaléka szentesi, a többi vidéki. Ami az árakat illeti: tartós bentlakás esetén 88 ezer forint a havi díj, a demenseknek olcsóbb az ellátás, nekik havi 76 ezer 500 forintot kell fizetniük. Az idősekre 32 szakdolgozó ügyel, közülük 23 ápoló, továbbá 4 közcélúan foglalkoztatott segédápoló is segíti a munkát. Az igazgatónő úgy véli, 2 fővel még bővíteni kellene a szakdolgozói létszámot, hogy a felügyelet maximális legyen.

A református otthont kivitelezési nehézségek miatt a tervezettnél egy évvel később, 2007 végén adták át. Az 50 férőhelyes intézményben 1, 2 és 3 ágyas – köztük házaspári – szobákat rendeztek be, de úgy, hogy mindegyikhez tartozik külön vécé és fürdőszoba, illetve internet- és kábeltévé-csatlakozást is kiépítettek az összes lakóhelyiségben. A lakóknak saját telefonjuk van az ágyuknál, továbbá az otthonban két gépnél ingyenes internet-hozzáférést biztosítanak számukra. Összesen 20 szakdolgozó törődik az idősekkel, ebből 12 ápoló.

– Ha a lakók létszáma emelkedik, akkor nekünk is több ápolóra lesz szükségünk, mert bár a törvényi előírásnak megfelelünk így, lakóink többsége képtelen az önellátásra, s ezzel a tendenciával nem kalkuláltak a jogszabályalkotók – mondta lapunk Kovách Péter lelkész, az intézmény igazgatója. Most 32 idős embert gondoznak, 30 százalékuk vidéki. A 3 ágyas szobában 100 ezer, a 2 ágyasban 120 ezer, míg az egyágyas szobában 150 ezer forint a havi térítési díj fejenként. A jelentős különbség kapcsán Kovách Péter úgy fogalmazott: náluk sokkal több egyedi szolgáltatást vehetnek igénybe a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!