Szentes és környéke

2014.07.18. 22:55

Megharagudtak a strandolók a katonákra

Szentes - Örök ellentét forrása a horgászok és a katonák között Szentesen, hogy miért a strand közelében gyakorlatoznak. Kellemetlen, ha várakozni kell egy-egy művelet miatt, árvíz esetén viszont jól jön a katonák tudása.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Bosszantó, hangos a tiszai strandhoz közel tartott katonai gyakorlat Szentesen – ezzel a panasszal fordultak lapunkhoz olvasóink. A horgászok és a strandolók szerint az egyenruhások akadályozzák a csónakkal való közlekedést, feltartják a forgalmat, a műveletek idején sokáig kell várakozniuk a vízi járműveknek, az alakulatok jogtalanul használják a lejárókat, sőt, meg is rongálják azokat.

Van, aki azt sérelmezi: olyankor nem szabad lemenni a csónakjához, más a macskaköves utat félti a súlyos jár-
művektől. A terület Natura 2000-es, ahol egy stéget sem lehet csak úgy letenni. Akkor hogy lehet ilyen környezetszennyező tevékenységet megengedni ott? – kérdezték mások.

A főutat is összesározzák a harci járművek. Az üdülő- és csónaktulajdonosok vélekedése szerint már akkor is sokat javulna a helyzet, ha a város utáni első körforgalomnál lévő régi úton járnának a partra, vagy ha a gyakorlatokat kora tavasszal, esetleg ősszel tartanák.

Van, aki inkább érdeklődve figyeli, mi történik. Fotó: Králik Emese

Van, aki inkább érdeklődve figyeli, mi történik. Fotó: Králik Emese

 Van, akinek tetszik, van, aki félvállról veszi

Nem mindenki ilyen haragos: gyakran látni a parton kíváncsiskodó, fotózó, filmező helybelieket, akik érdeklődve nézik a gyakorlatokat. Azt pedig, hogy a pihenők valóban nem mindig veszik figyelembe a Tiszára kitett, behajtást tiltó jelzéseket, egyszer személyesen tapasztaltuk. Egy motorcsónak egy napozó nővel a fedélzeten a műveletek idején csorgott lefelé a folyón, a jobb parton.

A mostani kiképzési sorozat több mint egy hónapja tart, a célja a szakmai felkészítés és az együttműködés fejlesztése. A katonáknak erre nagy szükségük van, és bár szívük szerint sokkal többet gyakorolnának, igyekeznek tolerálni a lakosok igényeit. [namelink name="Fucsku Sándor"] vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka azt mondta: árvíz, természeti katasztrófa esetén, amikor embereket, vagyontárgyakat kell menteni, nem állhatnak készületlenül a feladat előtt. A természetvédelmi törvényeket és a helyi szabályokat betartják.

A tulajdoni viszonyokról megtudtuk: a két betonozott lejáró, valamint az azokat összekötő út és a víz közötti keskeny terület a honvédségé. Elvileg nem is lenne szabad oda csónakot kikötni, de a katonák nem szoktak senkit elzavarni a partról.

Teljes folyamzárra csak nagyon ritkán van szükség, erre nekik jóval hamarabb engedélyt kell kérniük, és igyekeznek azt hamar feloldani, de tény, hogy néha valóban várakozniuk kell a vízi járműveknek. Annak, aki a vízen közlekedik, ismernie kell az ott érvényes szabályokat, valamint figyelnie kell a vonatkozó közleményeket. Információink szerint máshol kiépíteni egy gyakorlóteret rendkívül költséges lenne. A szentesi ezred parancsnoka, [namelink name="Nyers József"] szerint a kölcsönös tolerancia a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!