Szentes és környéke

2016.08.14. 16:15

Megtanítaná a bankigazgató, hogyan bánjunk a pénzünkkel

Szentes - Nagy dolgot vett a fejébe Nagygyörgy Zsolt: meg akarja tanítani az átlagembereket arra, hogyan működik a pénz világa. A Magyar Fejlesztési Bank igazgatója Szentesen nőtt fel, az oktatást is a szentesi iskolákban kezdené. Korábban vízilabdázott, egykori csapatát is segíti.

Králik Emese

Névjegy


[namelink name="Nagygyörgy Zsolt"] 1976. július 1-jén született Szentesen. Főiskolásként került el szülővárosából, először Székesfehérvárra, majd Budapestre. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank Compliance vezetője. Évek óta több hazai, nemzetközi szakmai szervezet tagja és tanácsadója. Szabadidejében szívesen sportol, a víz szeretetét két gyermekének, Ádámnak és Annának is igyekszik átadni. A sport mellett a másik nagy szerelem a zene, minden vágya, hogy újra eljusson egy U2-koncertre feleségével, Gabival.

– Komoly dolognak tartom, amit elértem, főként ha azt nézem, honnan indultam – véli Nagygyörgy Zsolt, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. igazgatója. A pénzügyi szakember Szentesről származik, 19 éves koráig az ottani vízilabdacsapatban játszott. Székesfehérváron végzett közgazdászként, később további két diplomát szerzett. Dolgozott a szegvári központú takarékszövetkezetnél, majd egy olasz hátterű pénzintézetnél. Ezt követően került – eddig egyedüli magyarként – az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) tanácsadói és felügyelői testületének tagjai közé. Ezt a posztot 2014-től két és fél éven át töltötte be.

Emberek, mint bárki más

– Itt Európa legjobb szakemberei dolgoznak együtt. Egyikük a londoni Értékpapír Tőzsde vezérigazgatója volt, akit egyébként valószínűleg csak képeken láthattam volna. A másik, olasz tag pedig később európai uniós biztos lett. Eleinte persze összeszorult a gyomrom, ahányszor belegondoltam, milyen társaságba kerültem. Mígnem rájöttem arra, ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más – fogalmaz Nagygyörgy Zsolt.

 

Az élete volt egykor a szentesi strand.  Nagygyörgy Zsolt vízilabdázott, a gyerekei úsznak. Nyaranta Szentesen táboroznak. Fotók: Králik Emese

Az élete volt egykor a szentesi strand. Nagygyörgy Zsolt vízilabdázott, a gyerekei úsznak. Nyaranta Szentesen táboroznak. Fotók: Králik Emese

Azzal foglalkoztak, milyen legyen az új tőkepiaci keretrendszer. Szerinte az egyik legfőbb probléma abból fakad, hogy bár a tőkepiac egyre fontosabb, ez valahogy nem jelenik meg a közbeszédben. Példaként említi: ha valaki pénzügyi szolgáltatóhoz fordul azzal, hogy van egymillió forintja, amit befektetne, nem árt az óvatosság. – Mivel a banki kamatok alacsonyak, sokan a kockázatosabb befektetések irányába mozdulnak, jóllehet ez a fajta megtakarítási forma nem való mindenkinek. Elég, ha megnézzük, mi történt a devizahitelekkel – emlékeztet.

Bevinné a pénzügyeket az osztályterembe

Nem lett villanyszerelő


Majdnem műszaki pályára lépett, mesélte nevetve Nagygyörgy Zsolt. A szentesi Pollák-középiskolába járt, amikor gyakorlaton párban dolgoztak, általában ő volt az, akinek sikerült a legkisebb munkalapot is felgyújtania. Mára a műszaki érdeklődésből maradt az izzócsere, ami – saját bevallása szerint – egész jól megy.

– A magyar lakosság nem áll készen arra, hogy megértse az árfolyamkockázatot. Az átlagember egyáltalán nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal, ezeket számára egyszerű nyelvre kell lefordítani – teszi hozzá.


Azt szeretné, hogy az emberek megértsék, hogyan működnek a befektetések, így talán nem mennének tönkre családok, életek. Ezt a hatóságoknak és a Magyar Nemzeti Banknak kellene kikényszeríteni.


– Elvileg megkapnak minden tájékoztatást, ez azonban gyakran 100-200 oldalas leírást jelent, ami sokszor egy szakembernek is érthetetlen. Életszerűvé kell tenni. Megértetni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az értékpapírba fektetett száz forintból akár ötvenet is elveszíthet az ügyfél – hangsúlyozza.


A szemléletváltást hol máshol is kezdené, mint szülővárosában, Szentesen. Helyi iskolaigazgatókkal egyeztet, hogyan lehetne a pénzügyi kultúra színvonalát emelni, hogyan készíthetnék fel a középiskolásokat a felnőtt életre.

 

 Ma a vízilabdaklubot segíti a bankigazgató.

Ma a vízilabdaklubot segíti a bankigazgató.

– Érthető képzést kell tartani nekik arról, hogyan osszák be a jövedelmüket, hogyan tegyenek félre. Remélem, az intézmények vezetői nyitottak lesznek a programra. Már fiatalon meg kell tanulni: egy rossz döntésen elcsúszhat

az élet, és a hirtelen jött pénzvágynál sokszor többet ér a józan paraszti ész. A tőkepiac működésében éppen ez a félelmetes: a sok pénz mögött kisemberek állnak, és én nagyon csúnya eseteket is láttam a munkám során. A pénzügyi kultúra hiányosságait az is mutatja, hogy a vitás esetekre a magyar bíróságok sincsenek felkészülve. Emlékezzünk csak, hogy a Kulcsár-per meddig húzódott, most pedig már itt a Quaestor-ügy, ami szintén nem lesz egyszerű – vetíti előre.

Hazahúzza a szíve

Az egykori sportoló nemrég újra kapcsolatba került a szentesi vízilabdával, kívülről próbál nekik minden segítséget megadni. – Nem kell, hogy mindenki világbajnokká váljon, de hogy normális, becsületes emberek legyenek, ahhoz fontos a sport. A négy- és a hatéves gyerekeim is úsznak, sokat járnak Szentesre, nyáron táboroznak is a ligeti strandon – mondja Nagygyörgy Zsolt. Ott, ahol élete nagy részét töltötte. A városba szíve szerint visszatérne, mert szerinte Szentesen minden megvan, amire egy embernek szüksége lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!