Szentes és környéke

2019.04.09. 20:46

Megyei életvitelversenyen mutatták meg tudásukat a gyerekek Szentesen - Fotó

A diákoknak ismerniük kellett a konyhakerti növényeket, az élelmiszer-termelést és -feldolgozást, de egy parasztház makettjét is meg kellett építeniük.

A névadó festőművész halálának 70. évfordulójára szervezett megyei versenyt a szentesi Koszta József Általános Iskola a Koszta József Múzeummal összefogva. Az életvitel- és gyakorlati versenyen Csongrád megye hat településének hét iskolájából összesen huszonegy, 7–8. osztályos diák vett részt. A vetélkedő témáját az élet mindennapjai adták A kerttől az asztalig mottóval.

 

Szentes - Elmélet és gyakorlat. A gyerekek egy parasztház makettjét is összeállították a versenyen. Fotó: Kárpáti Lajos

Szentes – Elmélet és gyakorlat. A gyerekek egy parasztház makettjét is összeállították a versenyen. Fotó: Kárpáti Lajos


A gyerekek számot adtak az élelmiszer-termelésről, -feldolgozásról, a konyhakerti növények ismeretéről, főzési, tartósítási eljárásokról, élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi szabályokról, de egy falusi parasztház makettjét is össze kellett állítaniuk.


A gyerekek meglátogatták a szentesi múzeumot is, ahol a kiállítás anyaga sokszínűen kapcsolódott a mezőgazdasági termeléshez, gazdálkodáshoz. A tárlat menetét követve a csapattagok közösen töltöttek ki feladatlapot, illetve hagyományos konyhai eszközöket is meg kellett nevezniük.


A versenyen végül hazai győzelem született: csapatban a szentesi kosztások, Dobos Jázmin, Szabó Zita és Vecseri Viktória lettek az elsők, a fábiánsebestyéni és a mindszenti iskola csapata előtt. Egyéniben szintén a kosztások voltak a legjobbak: Dobos Jázmin első, Szabó Zita harmadik lett, míg a szegedi Őrdőg Imola második.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!