Szentes és környéke

2015.07.20. 21:49

˝Mindenki kapaszkodjon, mert ütközni fogunk˝

Szentes, Szegvár - Több a baleset aratás idején? Figyelmetlenebbek a szállítójárművek sofőrjei? A Szentes és Szegvár közötti vasúti szakaszon hátborzongató tapasztalatokat szerzett néhány közlekedő, mindezt a Facebookon is megosztották másokkal.

Králik Emese

„Egy traktor két pótkocsival elém kanyarodott, tökéletes látási viszonyok mellett, Berekhát és Szegvár között a vasúti átjáróban. Kürt, vészfék, menekülés az utasok közé, de mire az ütközés bekövetkezett volna, annyira visszatolt, hogy éppen elfért a vonat. Megkezdődött az aratási szezon, és egyre agresszívebbek, figyelmetlenebbek, képzetlenebbek a közúti vezetők. Csak erre szeretném felhívni a kollégáim figyelmét, hogy vigyázzanak magukra" – ezt a bejegyzést írta egy, a vasúttársaságnál dolgozó férfi a Facebookon, a szavait eddig több százan osztották meg a világhálón.

A bejegyzés utóéletét vizsgálva azt látjuk: vasúti dolgozók és utasok is átéltek hasonló eseményeket. Ugyanerről a szakaszról pár éve szerzett egy férfi hátborzongató élményeket. „Berohant az utastérbe a masiniszta és ordított, hogy mindenki támasszon be és kapaszkodjon nagyon, mert ütközni fogunk pár másodpercen belül. Egy traktor két pótkocsival hajtott a sínekre. Csak a jó szerencsének köszönhető, hogy nem lett katasztrófa, a Studenka 3 centire volt a második póttól" – írta.
 

Ebben az átjáróban volt három éve baleset. Sehol sem árt az óvatosság. Fotó: Králik Emese

Ebben az átjáróban volt három éve baleset. Sehol sem árt az óvatosság. Fotó: Králik Emese


Szegvár és Berekhát között minden évben megtörnek egy-két mezőgazdasági vontatót, vannak potenciálisan veszélyes átjárók, a betakarítás idején a legeldugottabb helyről is előbukkannak a mezőgazdasági gépek – véleményezik a közösségi hálón.

A szentesi városrész és a nagyközség között több helyen keresztezi út a sínt, ezek között aszfaltozott út és földút is akad. Az egyik legkomolyabb baleset közel három éve a felüljáró közelében történt, akkor a kukoricát szállító pótkocsit kapta el a vonat, három ember sérült meg. Aratás idején talán valóban türelmetlenebbek a gazdák, a munkának haladnia kell, a kánikula is borzolja az idegeket. Nem tudni, hogy pusztán a szerencsének köszönhető-e, de a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóosztálya szerint a mezőgazdasági betakarítások idején nem nő a traktoros balesetek száma az év többi időszakához képest.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága úgy tapasztalta, előfordulhat forgalomnövekedés a mezőgazdasági idényszerű munkavégzés miatt, és ez kockázatnövelő tényezőt jelent, a KRESZ szabályai azonban nem idényfüggők, azokat folyamatosan be kell tartani. Arról, hogy nem biztosított útátjárókban milyen típusú járműveket ér baleset, nincs nyilvántartása a MÁV Zrt.-nek – írta a kommunikációs igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!