Szentes és környéke

2019.08.07. 16:06

Nagyérre vonzották a pillangókat

Nagyéren, a kilátó melletti parkban nagyon sok a pillangó. Nem véletlenül. Pillangós tanösvényt alakítottak ki, ami a nemrég átadott turisztikai beruházás egyik nyári látványeleme.

Kovács Erika

– Olyan mézvirágokat telepítettünk, amelyek vonzzák a lepkéket és a pillangókat – mutatta a virággal borított kis parkot Lő­­rincz Tibor, Nagyér polgármestere.

Lőrincz Tibor mutatja a színpompás tanösvényt. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Lőrincz Tibor mutatja a színpompás tanösvényt. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– A Maroshát vidéke gazdag rovarvilággal büszkélkedik, mi­­­­vel a környéken érintetlen nemzeti parki területek és Na­­tura2000 gyepek is találha­tók. A településünk környékén művelt területeken ernyős fű­­szernövényeket is termesztenek, például fűszerköményt, petrezselymet, ánizst, ezért több olyan lepkefaj is gyakran látható felénk, amelyik tápnövénye az ernyősök családjába tartozó növény – említette meg a településvezető.


A kitartó megfigyelők akár fecskefarkú pillangót is láthatnak a tanösvényen, amely ha­­zánk legnagyobb és legszínesebb pillangója. A szikes puszták egyik ritka lepkefaja, a sztyeplepke is előfordul. Bu­­salepkék, vagy a boglárkalepkék családjának egy-egy tagja, és kardoslepkék is feltűnnek a virágokon.

A pillangókat nem zavarja a fotózás, szívesen állnak modellt. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

A pillangókat nem zavarja a fotózás, szívesen állnak modellt. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– Magam is csak mostanában tudtam meg, hogy a pillan­­gók jelentős része éjjel éli az életét. A kilátó és a tanösvény mellett lévő napelemes kandeláberek segítségével akár sö­­tétedés után is lehet a bennük gyönyörködni.

A színpompás virágokat is szívesen csodálják a látogatók. A mézvirágok mellett több száz tő rózsa is került a tanösvényre, amely tippet adhat arra is, hogy otthon milyen virágokkal célszerű beültetni a kertet, ha minél több színes lepkét és pillangót szeretnénk látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!