Szentes és környéke

2010.12.07. 22:45

Négy ház van veszélyben a belvíz miatt

Még négy lakóház van veszélyben a belvíz miatt Csanyteleken. A polgármester kedden Paksról hozott 47 tömlőt, hogy folytatni tudják a munkát.

Bíró Dániel

Mint intenzív osztályon a beteg, úgy be van csövezve Csanytelek. A belvízhelyzet jelentősen javult a településen, de négy lakóházat továbbra is víz ölel körbe. A Szent László utca – ahol több otthont nem lehetett néhány napja megközelíteni – már jól járható. Ugyanakkor rengeteg portánál láttuk tegnap, hogy a hátsó kertekből, melléképületekből az utcai árkokba szivattyúzzák át a vizet. A Damjanich utcában tűzoltók dolgoztak: több száz méteres csőrendszert raktak össze, hogy le tudják szívni az egyik ház tövében keletkezett tavacskát.

– Vasárnap a szomszédtól kértük kölcsön a szivattyút, ő a munkahelyéről hozta haza. Benzint bele a polgármestertől kaptunk. Nem várhattunk tovább, mert a bejárati ajtót érte már a víz, a melléképületbe és az ólakhoz csak gumicsizmában tudtunk kimenni – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Kovács Jánosné"]. A fiával és várandós menyével élő asszony elmondta, azóta mindennap szivattyúznak náluk, de reggelre rendre víz alá kerül a kert nagy része. Szerinte csak az javíthatna a helyzeten, ha lenne árok az utcában, de a helye sincs már meg.

Csanytelek több pontján hasonló a probléma, ezért nem véletlen, hogy frissen kiásott árokkal találkozik az ember például a Szegedi úton. Másutt is erre lenne szükség, mert ahogy [namelink name="Forgó Henrik"] lapunknak fogalmazott, nem tudnak minden házhoz szivattyút kölcsönözni, mivel az önkormányzatnak nincs erre pénze. – Rengeteg belvízelvezetőt betemettek, eltüntettek az elmúlt évtizedekben, arról nem is beszélve, hogy több felelőtlen helybeli a még meglévő gyűjtőkbe, csatornákba szivattyúzta ki a derítők és szennyvízaknák tartalmát, így ezek átfolyása is csökkent. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi nagyon belvizes évben 750, az elmúlt 12 hónapban viszont több mint 1100 milliméter csapadék hullott Csanytelek térségében – nyilatkozta lapunknak a polgármester, akit csak telefonon tudtunk elérni, mert Paksra ment, hogy onnan 74 tömlőt hozzon, tudniillik abból sem kapnak eleget.

Tömörkényen már homokzsákokkal is védekezni kell. A szerző felvétele

Tömörkényen már homokzsákokkal is védekezni kell.
A szerző felvétele

– Éjt nappallá téve dolgozunk, hogy vízmentesítsük a falut, de már félek, mert az elkövetkező hónapokra is sok csapadékot jósol a meteorológia. Most már csak 4 lakóház van közvetlen veszélyben, de ha nem ürítjük ki a vízzel telt lapos területeket, újra sok ingatlan kerülhet a víz fogságába – tette hozzá Forgó Henrik.

Tömörkényen zsákolnak

A Csanytelek és Tömörkény közigazgatási határán húzódó halastavak útja mentén romlott a helyzet az elmúlt egy hétben. Tegnap homokzsákokat fektettek le a csanyi oldalon, hogy meggátolják a további vízátfolyásokat. Több tanyatulajdonos azt mondta lapunknak, elkésett a beavatkozás, hamarabb kellett volna róluk gondoskodni. [namelink name="Bánfi Sándor"] tömörkényi polgármester lapunknak azt hangsúlyozta, ennyit vizet ilyen tárgyi feltételekkel képtelenség elvezetni. Annak az idős házaspárnak, amelyet lehet, hogy ki kell költöztetni tanyájukról, egy másik, közeli üres tanyán pofoznak ki egy szobát, annál messzebb ugyanis nem mentek volna, mert féltik vagyontárgyaikat.

Szeged is másodfokban védekezik. Másodfokra emelte Szegeden a belvízvédelmi készültséget [namelink name="Botka László"] polgármester. 24 órás figyelőszolgálatot működtet a Szegedi Vízmű Zrt. és a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. A lakosság a Szegedi Vízmű Zrt. 420-155, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. 777-222, 777-241, továbbá a tűzoltóság 105, a polgármesteri hivatal 06-80/820-302 zöld számán jelentheti észrevételeit. Az Atikövizig mind a 32 szivattyútelepe működik, 200 személy 30 munkagéppel védekezik. Harmadfokú a készültség az összes védelmi területén, ilyenre eddig még soha nem volt példa. Megyénkben az elöntött terület 55 ezer hektár. Első fokú készültséget jelentett Apátfalva, Bordány, Deszk, Vásárhely, Felgyő, Kiszombor, Makó, Mindszent, Röszke, Saztymaz, Szentes, Tömörkény, Zákányszék. Súlyosabb, II. fokban védekezik Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Kistelek, Kövegy, Mórahalom, Ópusztaszer, Szegvár, Székkutas, Üllés. Harmadfokú a készültség továbbra is Csanádpalotán és Csanyteleken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!