Szentes és környéke

2013.09.18. 13:27

Negyedére csökkent a gázszámlájuk

Szentes - Olcsóbban főznek az egyik társasházban, amióta mérőórát szereltettek fel, ez azonban a gázszolgáltatót is megzavarja időnként.

Delmagyar.hu

A Brusznyai sétány 7. szám alatti lépcsőházban két éve döntöttek a lakók, hogy az átalánydíj helyett, a mért fogyasztás alapján fizetik egyenlő arányban a gázszámlájukat. A Dégáz felszerelte a közös gázórát, azt követően a lakók felmondták egyedi szerződésüket és a társasház kötött újat. A szolgáltató pár hete lakásonként ellenőrizte, vajon miért fogy kevesebb gáz.

A közös képviselő szerint érdemes gázmérőt felszereltetni a társasházakban.

A közös képviselő szerint érdemes gázmérőt felszereltetni a társasházakban.
Egy újságcikk hatására döntöttek a társasházban a gázszolgáltatás módosításáról 2011-ben. A Brusznyai sétány 7. számú lépcsőház 15 lakásában csupán a főzéshez használt tűzhelyek működnek gázról, a távfűtést a városi szolgáltató biztosítja. A lakók egyhangúlag megszavazták, hogy a jövőben ne átalánydíjat fizessenek, hanem az egy darab közös gázóra által mért fogyasztást, egyenlő arányban szét osztva maguk között. Előzetes számításaik szerint így is legalább felével csökken mindenki gázszámlája az átállást követően, függetlenül attól, ki mennyit főz. Az átalánydíj éves összege megközelítette a 300 ezer forintot évente, míg az óra felszerelését követően 60-70 ezer forintra csökkent az összeg.

- A gázóra felszerelésének évében megtérült a beruházás – mondta Szarvas Mártonné. A terveztetés, engedélyeztetés és felszerelés 280 ezer forintba került, a gázórát a Dégáz szerelte fel. A közös képviselő számlákkal támasztja alá, jó döntést hoztak. - Negyedévente kaptuk a számlát, nekem a legutolsó negyedéves átalánydíj 7700 forint volt, most ugyanez 1200-1500 forint. A lépcsőház havi gázfogyasztása általában 50-60 köbméter, de a legtöbb sem haladta meg a 80-at, sőt volt olyan hónap amikor csak 15 köbméter fogyott. Van olyan lakás, ahol nem is használják a gáztűzhelyet, mégis fizetik a rá eső díjat, mert még így is jobban járnak – sorolta a közös képviselő, aki furcsának tartja, hogy a Dégáz rendszeresen ellenőrzi a lakásokat, miközben már nem is a lakók állnak szerződésben a szolgáltatóval, hanem a lépcsőház. - A gázóra felszerelésének évében kijöttek ellenőrizni, miért olyan kevés a gázfogyasztás – mondta Szarvasné. - Idén augusztusban megint megjelentek az ellenőrök és be akartak menni a lakásokba. Érdekes volt, hogy a 15 lakásból kettő nem is szerepelt a náluk lévő listán. A másik eset, hogy az egyik lakó szüneteltette a szolgáltatást 2012. áprilisig, akkor viszont kérte a gáztűzhely visszakapcsolását, amit a szolgáltató el is végzett és ki is számlázta a társasháznak. Azért nem a lakónak, mert ő is felmondta az egyéni szerződését előző évben, aminek megtörténtéről kapott is értesítést. Erre most szeptemberben felszólító levelet kapott a Dégáztól, miszerint a nyilvántartásuk szerint szünetelteti a szolgáltatást és amennyiben nem kezdeményezi a visszakapcsolást, akkor felmondják a szerződését. Vagyis a Dégáz a nyilvántartásuk hibája miatt egy valójában működő fogyasztót fenyeget egy nem létező szerződés felmondásával.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a gázszolgáltató GDF-Suez kommunikációs osztályát megerősítette, hogy 2011-ben, amikor a Brusznyai sétány 7. szám alatti társasház átállt az átalánydíjas elszámolásról a közös gázmérővel történő elszámolásra, az egyes lakókkal kötött szerződések felmondásra kerültek és ezek helyet a GDF SUEZ Energia Magyarország a társasházzal szerződött.
Az ügy hátterével kapcsolatban leírták, hogy a félreértést az okozhatta, hogy csak az aktív szerződések kerültek felmondásra, a kikapcsoltak nem, így a társasház egyik lakója maradt szerződő, de kikapcsolt ügyfélként nyilvántartva. A visszakapcsolás kérése már a társasház mérési pontjára történt, mivel a gázmérő már ott volt felszerelve. A Társaságunk jelenlegi gyakorlata szerint felmondja azoknak az ügyfeleknek a szerződését, akik több hónapja kérték a kikapcsolásukat és azóta sem fogyasztanak. Mivel a társasház jelzett lakója is ilyen ügyfélként szerepel nyilvántartásukban, ezért került felmondásra a szerződése, azonban semmilyen kár nem éri. Az átalánydíjas szerződését mondta fel a szolgáltató most fel, amely már eddig is inaktív volt, az ügyfél számlákat sem kapott a kikapcsolás óta.

Megkérdeztük, hogy a Dégáz (GDF SUEZ) munkatársai vagy megbízottjai végezhetnek-e ellenőrzést olyan lakásokban, amelyek nem állnak szerződésben a céggel? - Amennyiben az adott ingatlanon található felhasználási hellyel régebben volt szerződése az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-nek és a fogyasztási hely kikapcsolására az ingatlanon belül került sor, úgy a földgázelosztó a kikapcsolt állapotot rendszeres időközönként ellenőrizheti . Többek között megvizsgálják, nem került-e sor engedély nélküli visszakapcsolásra – áll Varga-Futó Ildikó PR szakértő válaszlevelében.

Azt már csak mellékesen jegyezte meg a közös képviselő, hogy az óraállás alapján kiküldött csekket a befizetési határidő előtt 3-4 nappal kapja csak meg a társasház, amit kevesell. - Egyébként mindenki örül az alacsonyabb gázszámlának és nem is marad el senki a fizetéssel – mondta Szarvas Mártonné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!