Szentes és környéke

2019.04.15. 10:51

Négyen túlélték a szenvedést - emlékjelet állítottak az elhurcolt diákoknak Szentesen

A holokausztnak áldozatul esett egykori diákokra emlékezve avattak emlékjelet a szentesi Zsoldos-szakközépiskolában. Az elhurcolt gyerekek közül négyen túlélték a szenvedést.

M.A.

Emlékjel őrzi péntek óta a holokauszt során Szentesről elhurcolt diákok emlékét a Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola falán. A tanulók, akiknek a nevei az Emlékjelre felkerültek, olyan szentesi diákok, akik általános iskolásként az izraelita népiskolába, vagy középiskolásként a Horváth Mihály Gimnáziumba, vagy éppen az Emlékjelnek helyt adó épületbe, az egykori szentesi polgári lányiskolába jártak

Az alkotás avatása a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Centrópa Alapítvány „Üres padok" programjának helyi befejező eleme volt, amihez 2015 őszén csatlakozott az iskola egyik osztálya.

Tizenöt egykori diák nevét őrzi az Emlékjel. Fotó: Majzik Attila

Tizenöt egykori diák nevét őrzi az Emlékjel. Fotó: Kárpáti Lajos

A program során a diákok tanáraik segítségével kutatták fel azon gyerekek nevét, akik egykor iskolájuk tanulói voltak, és a holokauszt áldozatai lettek. – Természetes volt számunkra, hogy csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez, hiszen 2014-ben egy másik hasonló pályázat, a „Melamed – a múlt tanítói" során már feldolgoztuk diákjaimmal az egykori szentesi izraelita népiskola történetét.

 

Az elpusztított szentesi közösség emlékét egykori lakóhelyük történetének részeként megőrizni, tanítani és ismerni nemcsak felelősségvállalás, de kiállás is a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben

– mondta el Kovács Benedek.

Tizenöt egykori diák nevét őrzi az Emlékjel. Fotó: Kárpáti Lajos

Fotó: Kárpáti Lajos

A Zsiga Renáta és Varga Natália tervei alapján készült művészeti alkotásra azoknak a gyerekeknek a nevei kerültek fel, akik a holokauszt során elvesztek. Az „élet csokrába kötött" és az Emlékjelen feltüntetett tizenöt szentesi zsidó diák neve: Czeiger László, Feuerer József, Fischer Borbála, Gleichmann Ferenc, Gleichmann Rózsa, Kellner Gábor, Lederer András, Lőwy Éva, Lőwy Pál, Németh Mária, Porjesz György, Rácz Györgyi, Simkó László, Smolka Gyurika, Székey András.

 

Négy egykori diák túlélte azt az időszakot, így a nevük nem szerepel az Emlékjelen. Hárman közülük szerencsére ma is élnek, ők elsődleges forrásként segítettek az egykori diáktársak azonosításában.

 

Az emlékjelet Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és Lednitzky András, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja és a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke leplezte le, majd Schwarcz Péter rabbi mondott imát az elhunytakért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!