Szentes és környéke

2019.08.28. 18:50

Nem csak a turisták, a szentesiek is szeretik: művészi képeket készíthetünk a fotópontokról

Szentesen 5 éve kijelölt, az aszfaltra festett fotópontok segítik a turistákat. Odaállva jó, szinte művészi fényképeket készíthetnek terekről, épületekről, szobrokról, a Kurcáról és a virágokból kirakott napóráról. A profi fotós, Vidovics Ferenc ötlete hamar népszerű lett a szentesiek körében is.

Imre Péter

– Azt láttam, hogy a közösségi oldalakon, például a Facebookon, sok rossz kép jelenik meg Szentesről. Elhatároztam, segítek az idelátogatóknak, hogy jó, igazi emléknek számító fényképeket készíthessenek városunkról – mondta az ötletgazda szentesi fotós, Vidovics Ferenc. Hozzátette: az ötletet nem koppintotta, utazásai alkalmával sem külföldön, sem az országban nem látott hasonlót.


Ismeri a várost, s ennek alapján a szögeket pontosan bemérve – arra is ügyelve, villanyoszlop és KRESZ-tábla ne rontsa az összhatást – festette fel terekhez, épületekhez, szobrokhoz, emlékművekhez, a Kurcához sárgával a talpat formázó fotópontokat az önkormányzat áldásával. Szirbik Imre polgármester úgy emlékszik, 25-30 kijelölt hellyel indultak, mára a fotópontok száma közel 50-re nőtt. Ez sem végleges szám, mert szívesen fogadnak újabb helyszínötleteket, amelyekre felhívhatják a turisták és a szentesiek figyelmét.

Az ilyen fotópontról... FOTÓ: IMRE PÉTER

Az ilyen fotópontról... Fotó: Imre Péter

– Ezekről a pontokról még nem csináltam fényképet, talán nyugdíjasként erre is jut időm. Eddig Szentesnek nemcsak a jó oldalát, a fonákját is ismertem. Láttam azonban onnan, azokból a perspektívákból „kattintott" képeket, valóban szép, szinte festményszerű fotók készülnek. Több pozitív visszajelzést is kaptunk már a turistáktól – közölte a városvezető. Átvedlettünk látogatóvá, és a városban sétálva kipróbáltuk a fotópontokat, valóban szép, látványos, mutatós fotográfiák készíthetők a helyi nevezetességekről.

... a virágokból álló napóra is remekül fényképezhető. Fotó: IMRE PÉTER

... a virágokból álló napóra is remekül fényképezhető. Fotó: IMRE PÉTER

– Igyekeztem jó szögeket keresni, és abban segíteni a jelöléssel, melyek azok a látnivalók, amiket érdemes megnézni és megörökíteni. Akad olyan pont, ahol a még jobb perspektíváért tanácsolom, guggoljunk le. Persze, nemcsak pont onnan lehet fotózni, a talpak támpontot adnak, bármilyen irányban el lehet térni. A lényeg, mindenki maga fedezze fel, hogy arról a területről, környékről, honnan készítheti a számára legjobb képet, és ezzel együtt a teret, az épületet is felfedezze. Ez az igazi élmény. A Facebookot figyelve, azt vettem észre – talán a fotópontoknak is köszönhetően –, sokat változott az emberek vizuális kultúrája – mondta Vidovics Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!