Szentes és környéke

2013.08.27. 18:30

Niki még szentesiként úszott Montrealban

Szentes - Csúcsformában volt Rácz Nikolett a paraúszók montreali világbajnokságán: váltóban döntős helyezést ért el, és szinte minden számában javított egyéni legjobbján.

Delmagyar.hu

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!



Tavaly az utolsó pillanatban maradt ki a magyar paralimpiai csapatból a tini lány, idén azonban eddigi edzőjével, Kovács Brigittával már úgy készültek, hogy világbajnoki szintidői legyenek, így több számban is ott lehetett Kanadában az augusztus 11-18. között rendezett paraúszó vb-n. Rögtön 100 méter mellen, vagyis a fő számában mutatkozott be, s 7 tizedet javítva eddigi legjobbján, 1.26.06-tal elődöntős, s végül 11. lett. Másnap 200 vegyesen elmaradva egyéni csúcsától 12. helyen zárt Niki, majd sorrendben a 100 méter pillangón, újabb egyéni rekorddal, s újabb 11. helyezéssel szerepelt. A zárónapon a 4x100-as vegyesváltó tagjaként mellúszásban erősítette a stafétát a szentesi lány, s a legjobb eredményét itt érte el: döntőt úsztak és az előkelő hatodik helyen értek célba, Niki még itt is tovább tudott faragni legjobbján.

Niki még szentesiként úszott Montrealban.

Niki még szentesiként úszott Montrealban.

Rió: 3 év, 1 másodperc?

Az úszó bízik benne, hogy a három év múlva esedékes paralimpáig még fejlődik, s ott már biztosan rajthoz állhat, szerinte a döntős helyezés realitás. Most a vb-n az egyéni fináléba kerüléshez két másodperccel kellett volna jobbat úsznia, de ha a váltóban elért idejét nézzük, már csak egy másodperc a különbség.

Száz méterrel a vége előtt még a harmadik helyen fordultak, s bár visszaestek, Nikiék mégis nagyon örültek az eredménynek, előzetesen erre számítottak. A sérültségi fokok alapján összeállított, úgynevezett 34 pontos váltóval a magyar csapat hátrányban volt, egyforma kategóriás úszók híján. Niki az S9 kategóriában, azaz a legenyhébb sérültségi fokúak között versenyez, ebben a legnépesebb és legerősebb a mezőny.
A 16 éves versenyző ősztől Pécsett folytatja pályafutását, de ezt a sikert még a Szentes Városi Úszó Club színeiben érte el. Úgy gondolja, Kovács Brigittával, akivel 8 évet dolgoztak együtt, megmarad a baráti kapcsolat. Tari Imre irányítása alatt jól érzi magát, így a pécsi trénerrel készül a továbbiakban. Bár a tanévet szeptemberben még a szentesi gimiben kezdi meg, tanulmányait a dunántúli városban folytatja, valószínűleg az ottani gimnázium sporttagozatán.

- Egyéni csúcsokat úszott... természetes, hogy nagyon büszke vagyok rá – árulta el érdeklődésünkre Kovács Brigitta. - Ez most erre volt elég. Nagyon erős a mezőny, egyre erősebb. A 6. hely a váltóval....az pedig szuper!!! Megérdemli a pihenést és szeretem a Nikit! - tette még hozzá.
A versenyző ezúton is köszöni a felkészüléshez nyújtott segítségét a szentesi önkormányzatnak, az úszóklubnak, Kovács Brigittának, Tari Imrének, a MOL tehetségtámogató programnak, a Tesco ösztöndíjának, valamint csapattársainak és mindenkinek, aki szurkolt neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!