Szentes és környéke

2015.04.06. 21:58

Önkormányzati rendészetté alakul a fábiáni mezőőrség

Fábiánsebestyén - Szinte teljesen megszűntek a fa- és terménylopások Fábiánsebestyénben. A mezőőrség közel egy évtizedes működése alatt ˝kikoptak˝ a tolvajok a környékről. A mezőőrség néhány héten belül önkormányzati rendészetté alakul át.

Kovács Erika

Fábiánsebestyén önkormányzata 2006-ban hozta létre a mezőőrséget. – Nálunk is szinte mindennaposak voltak nyáron és ősszel a terménylopások, télen és tavasz elején a falopások. A tolvajok rengeteg kárt okoztak a gazdálkodóknak. Ezért volt szükség a mezőőrség felállítására – mondta [namelink name="Kós György"], Fábiánsebestyén polgármestere.

A mezőőrök közalkalmazottak. A felszerelésük megvásárlásához, illetve a havi bérezésükhöz az állam is hozzájárul. Munkájukat a rendőrség és a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyeli. A mezőőrök hatósági személyek, szolgálatban fegyverviselésre és intézkedésre jogosultak, például visszatarthatják, előállíthatják a tetten ért tolvajokat, igazoltathatnak, bírságot szabhatnak ki.

– Fábiánsebestyénben, illetve március 1-jétől Eperjesen is, 24 órás szolgálatot látnak el a mezőőreink. Hatalmas a területük, több mint 14 ezer hektáron kell rajta tartaniuk a szemüket. Korábban nálunk is gyakoriak voltak, hogy holdvilágnál vagy éppen fényes nappal mások aratták le a napraforgót és a kukoricát, nem a tulajdonosok. A hideg idő beálltával pedig a fatolvajok jelentették a gondot, akik még csak nem is megélhetési bűnözők voltak, hanem eladásra pusztították a fasorokat, erdősávokat. Több bandát, magányos tolvajt is lefüleltek mezőőreink, de közreműködtek országosan körözött bűnözők elfogásában is – folytatta Kós György.

Kurdi László fábiánsebéstyéni mezőőr szolgálatba indul. A szerző felvétele

Kurdi László fábiánsebéstyéni mezőőr szolgálatba indul. A szerző felvétele
Máig emlegetik azt az esetet, amikor néhány idegen bement az önkormányzati mosdóba. Kiderült, kinyitották az ablakot, hogy később azon jöjjenek vissza. A viselkedésük gyanús lett, a folyosón megkérdezték tőlük, kit keresnek, erre futásnak eredtek. A hivatal riasztotta a mezőőröket, akik gyorsan elfogták őket. A rendőrök bilincsbe verve vitték el a hosszú bűnlajstrom miatt keresett bandát. Mára azonban szinte teljesen megszűntek a termény- és falopások, és a faluban sem nagyon hallani betörésekről, lopásokról. A mezőőrök gyakran látogatják a tanyákon élőket is. Kiemelt feladatként kezelik a bűnmegelőzést.

– Hat mezőőrünk van, köztük többen felsőfokú végzettségűek. Van közöttük agrár- és erdőmérnök, de mentőápoló is. Valamennyien rendelkeznek mezőőr rendészeti vizsgával, fegyvertartási engedéllyel. Részt vettek tűzoltó- és elsősegély-tanfolyamon is.

A fábiánsebestyéni és eperjesi mezőőrség néhány héten belül önkormányzati rendészetté alakul. Erre törvény biztosít lehetőséget. Az országban csak néhány önkormányzati rendészet működik, például Miskolcon, illetve a főváros egy-két kerületében. Feladatuk a közrend, közbiztonság fenntartása, javítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!