Szentes és környéke

2019.03.25. 13:15

Önmagunk legyőzése a wing tsun legfőbb célja - vallja a szentesi harcművész

Szentes - 16 éve járja a kungfu útját Tihanyi Mihály. A szentesi harcművész életét átitatja a wing tsun szellemisége, ez alá rendeződött az élete. Nem volt célja, hogy mesterré váljon, mégis nemrég a legnagyobbak közé választották.

Majzik Attila

Nagyjából kétféle filmet adtunk-vettünk egymás között rongyosra másolt videókazettákon a 80-as évek végén, 90-es évek elején Magyarországon. Az egyik típus a Bud Spencer-féle pofozkodós, a másik pedig a „karatefilmek" voltak. Az idézőjel pedig ebben az esetben azért indokolt, mert ezek nagy részében nem karatéztak a rettenhetetlen harcosok, hanem kungfuztak. A harcművészeti ágat Bruce Lee tette ismertté és népszerűvé az egész világon, egyre-másra nyíltak az iskolák. Magyarország is beállt a sorba, a legrégebbi és legnagyobb kungfuiskola, a Magyar Wing Tsun Egyesület 1986-ban alakult Máday Norbert vezetésével. Az ő tanítványa Tihanyi Mihály is, a szentesi harcművész azonban csak jóval később, 2004-ben kezdett foglalkozni a kungfuval.


– Már huszonkilenc éves voltam, amikor elkezdtem tanulni, de ez is azt bizonyítja, hogy ebben a harcművészetben nincs túlkoros, bármikor elkezdhetjük. Korábban is foglalkoztatott a keleti kultúra és filozófia, aztán 2004-ben Szentesen láttam egy wing tsun bemutatót, és úgy gondoltam, hogy ez testileg, lelkileg és szellemileg is ad valamit. Tizenhatodik éve foglalkozom a wing tsunnal, ez nem számít soknak. Azóta beépült a mindennapjaimba, a szellemisége alá rendelődött az életem, ezen keresztül látok mindent – beszélt a kungfuhoz fűződő viszonyáról Tihanyi Mihály. 

Két mester, tizennégy fokozat. Tihanyi Mihály (jobbra) nemrég vehette át az ötödik mesterfokozatát.

Két mester, tizennégy fokozat. Tihanyi Mihály (jobbra) nemrég vehette át az ötödik mesterfokozatát.

A szentesi harcművész nem tervezte, hogy egyszer mesterré válik, de ahogy egyre jobban elmélyült a kungfuban, úgy szerezte meg egymás után a következő minősítéseket. Nemrég Orfűn az ötödik mesterfokozatot is megkapta. Ezen a szinten már nem a technikai tudást értékelték, hanem a hozzáállást, a belefektetett időt és energiát és az elhivatottságot. – Tíz mesterfokozat van, ami aktív oktatóként elérhető, Magyarországon körülbelül féltucatnyian vannak, akik az ötödik fokozat felett vannak. Az amerikai képzést például hatodik fokozatú mester vezeti. De nem az a cél, hogy minél több fokozatot szerezzen valaki, hanem az, hogy folyamatosan, magához képest fejlődjön, hogy legyőzze önmagát. Ez a harcművészet szilárd egyéniséget épít, segít megismerni önmagunkat, testileg, lelkileg és szellemileg is fejleszt, és egyben egy önvédelmi technika is. Ez utóbbi is nagyon fontos, egy fél-, egyéves felkészülés esélyt adhat, hogy ne váljunk áldozattá az utcán – mondta el a harcművész.


Mivel a kungfu egy élethosszig tartó folyamat, Tihanyi Mihály Máday Norbertnél, a legmagasabb fokozatú magyar mesternél képzi magát. Emellett pedig hetven-nyolcvan embert tanít maga is, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Szarvason és Kiskunfélegyházán is működtet iskolát. 


– A tanításon keresztül én is tanulok: leginkább türelmet, a tanítvány nyelvét. Hogy hogyan kezeljek egy gyereket, egy időset, egy péket vagy egy informatikust. Az ötödik mesterfokozat megszerzése nem dicsőség, hanem nagy felelősség számomra, hiszen a mestereknek példát kell mutatniuk nemcsak a teremben, hanem kint, az utcán is. A célom az, hogy a tanítványaimból határozott, életképes embereket neveljek – vallja Tihanyi Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!