Szentes és környéke

2011.10.07. 20:58

Pert indított a Hungerit Zrt.: 3 országban is sarokba akarják szorítani a Négy Mancsot

Szentes - Egyedül, az állam és a Baromfi Terméktanács nélkül indított pert a Négy Mancs Alapítvány osztrák, német és magyar szervezete ellen a Hungerit Zrt. Jó hírnevének megsértése, 2,5 milliárdos kára miatt fordult bírósághoz a szentesi cég, amelyet az állatvédők honlapja régóta állatkínzással vádol.

Bakos András

Budapesten, a Fővárosi Bíróságon nyújtotta be keresetét a szentesi Hungerit Zrt. a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben – adta hírül lapunk és az országos sajtó tegnap. A kereset a jó hírnévhez fűződő jogok sérelméről, kártérítési igényről szól, és arra kéri a bíróságot, hogy tiltsa el az állatvédő szervezetet a jogsértéstől. – Sarokba akarjuk szorítani a Négy Mancs hazai, ausztriai és németországi szervezetét is, ezért mindhárom ellen, vezetőjüket megnevezve indítottuk el a pert – indokolta a lépést lapunknak nyilatkozva [namelink name="Magyar József"], a részvénytársaság igazgatója.

Az a cél, hogy a vállalat lekerüljön a Négy Mancs Alapítvány honlapján szereplő „feketelistáról". Ez olyan cégek adatait közli, amelyek – az állatvédők mércéje szerint állatkínzó – töméses hizlalásból származó libát, kacsát dolgoznak fel és forgalmaznak. A Négy Mancs a listával Ausztriában és Németországban 2006 óta kampányol a töméses hizlalás ellen. Az akció hatott az ottani vásárlókra és az áruházláncokra, amelyek 2008-tól nem is rendeltek árut a listán szereplő cégektől. Ezzel a Hungerit elvesztette piacának egy részét, és leállította egy időre a hízottáru-feldolgozást, elbocsátásra is kényszerült. Miután így sem került le a feketelistáról, újraindította a termelést, és talált új piacot magának. – Ettől függetlenül az a 2,5–3 milliárd forint veszteség, amely ebből származott, a mi kárunk. Most az is célunk a kártérítés mellett, hogy visszaszerezzük a német és az osztrák piacot – mondta Magyar József.

Egy ideig úgy volt, hogy a legnagyobb magyar baromfiexportőrként számon tartott szentesi feldolgozó helyett a Baromfi Terméktanács fog pert indítani. Hiszen az állatvédők akciója az egész ágazatot, a jószágtartókat is rosszul érintette, és felmerült a gyanú: a történtek mögött külföldi versenytársak állnak, amelyeknek érdekében állt a Hungerit ellehetetlenítése. Ám jó ideig nem sikerült eldönteni, hogy a kormány segítségével vagy anélkül, Németországban, Ausztriában vagy itthon induljon a per. Magyar József erről most azt mondta, megállapodtak, hogy mivel az ő cégüket érte a legnagyobb kár, ők perelnek, a terméktanács kimarad az eljárásból.

A Négy Mancs Alapítványnak nem ez az első hatósági ügye. [namelink name="Budai Gyula"] elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezésére a Fővárosi Főügyészség szeptember közepe óta folytat törvényességi vizsgálatot. Budai arra kíváncsi, hogy az állatvédők milyen pénzből finanszírozták a „közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt".

Egyelőre szabadságon van az a munkatárs, aki válaszolhatna a kérdéseinkre – tudtuk meg a Négy Mancs Alapítvány budapesti irodájától, de amint tudnak, reagálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!