Szentes és környéke

2013.03.26. 12:34

Pikkelyes pontyok a vizekbe

Szentes - Megkezdte tavaszi haltelepítéseit a horgászegyesület. A kedvezőtlen időjárás ellenére közel negyven mázsa pontyot hoztak és engedtek a Kurca felső szakaszába valamint a Gerecz-tóba. Heteken belül összenyitják a Zsoldos és Pankotai tavat.

Delmagyar.hu

A nagy sár miatt a magyartési kőhídnál 22 mázsa kétnyaras pontyot engedtek a vízbe, a Gerecz-tóba 15 mázsa három nyaras ponty került. A halak nagyobb része pikkelyes és várhatóan 1-2 éven belül szaporodhatnak is a vizekben, ha addig nem fogják ki a horgászok. A következő hetekben még további telepítésekre számíthatnak a horgászok – tájékoztatott Kalamusz Endre elnök. - Próbálunk őshonos jellegű halakat telepíteni, a Kurcába ősszel compót raktunk, hamarosan pedig egy mázsa aranykárászt vásárolunk és telepítünk. Ezeket a fajokat tilos elvinni a vízből – hívta fel a horgászok figyelmét az elnök.

Megkezdte tavaszi haltelepítéseit a szentesi horgászegyesület.

Megkezdte tavaszi haltelepítéseit a szentesi horgászegyesület.
A Kurcába kerül még egy tonna keszeg is a héten. Legközelebb április 2-án tervez az egyesület haltelepítést, akkor a Gerecz-tóba engednek harminc mázsa pontyot. Mint megtudtuk, ettől az évtől a Kurcába kétnyaras pontyokat telepít az egyesület a nagyobb darabszám miatt, most körülbelül ezer darab halat engedtek be. A tavakba kerülnek a fogható méretű három nyaras pontyok.

Darabos János horgászmester elmondta, hogy elkezdték a törpeharcsák csapdázását a Kurca felső szakaszán 26 varsával. A csapdákat 2-3 naponta ürítik, egy-egy alkalommal 15-20 kilogramm törpeharcsától szabadítják meg a vizet. A víz melegedésével még nagyobb számú gyérítésre számítanak ebből a szúrós és kártékony fajból.

A horgászegyesület a hetekben végzi el a Zsoldos tavak és a Pankotai tó egybenyitását. Az elképzelések szerint két-három méteres szakaszokon bontják el a tavakat összekötő gátat, így biztosítva nagyobb életteret a halaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!