Szentes és környéke

2013.05.28. 13:00

Precedens: három év fogházra ítélték Loboda Fábiánt

Szeged, Szentes – Három év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék Loboda Fábián szülész-nőgyógyászt egy elrontott rutinműtét halálos következménye miatt. Utoljára kilenc évvel ezelőtt, szintén Szegeden ítéltek letöltendő szabadságvesztésre orvost műhibaperben. Loboda Fábián felülvizsgálatot kér a Kúriától.

Bakos András

A legutóbbi tárgyalás óta háziorvosként helyezkedett el Orosházán, havi jövedelme 200 ezer forint – erről tájékoztatta [namelink name="Loboda Fábián"] a Szegedi Törvényszéket a keddi tárgyalás elején. Ezúttal is hozzájárult ahhoz, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla, ezzel a lehetőséggel több tévéstáb élt. A teremben jelen voltak az elhunyt beteg hozzátartozói is. A szentesi fiatalasszony, B-né C. Ildikó 31 éves korában, 2008 júliusában hunyt el a szentesi kórházban. Terhes volt, de a magzat elhalt, el kellett távolítani. Ezt a műtétet az asszony választott orvosa, Loboda Fábián végezte el, és bár gyakran fordult elő prakszisában ilyen beavatkozás, most súlyos hibát vétett: két ponton is átfúrta a méhfalat, megsértette a vékonybelet. Emiatt a hölgy vérmérgezést kapott, és később hiába hajtottak végre rajta újabb műtétet, nem tudták megmenteni az életét.

Három év fogházra ítélték a nőgyógyászt. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Két év, szintén Szegeden

Magzatelhajtás és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntettében talált bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2004-ben egy szegedi szülész-nőgyógyászt. Az ítélet két év letöltendő szabadságvesztés volt. Az orvos általa kifejlesztett, állatkísérletek során kipróbált szerrel kezelt nőket, azzal az ígérettel, hogy ez biztos védelmet nyújt terhesség ellen. Az eljárás azonban nem volt engedélyezett, és a szer nem is hatott. A nők teherbe estek, de ezt az orvos igyekezett eltitkolni előlük, úgy kezelte őket tovább. Az egyik asszonynak ikerterhessége volt.

A vád a szülész-nőgyógyász ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés volt. Az orvos védője, [namelink name="Demeter Attila"] szentesi ügyvéd a tárgyaláson kitartott amellett, hogy védence nem követett el szakmai szabályszegést. A méhfal átfúrása a műtéti kockázatok közé tartozik, ezt a beteg aláírásával tudomásul vette. Loboda védője szerint mindent megtett a beteg életének megmentése érdekében. Demeter elsősorban bűncselekmény, másodsorban bizonyítottság, megalapozottság hiányában, hiányos indoklás miatt kérte a tavaly október 29-i első fokú ítélet hatályon kívül helyezését, új eljárás lefolytatását. [namelink name="Csordás Gabriella"] ügyész viszont arra hívta föl a figyelmet, hogy a vádlott vallomása és a rendelkezésre álló bizonyítékok között eltérés mutatkozik. A vád pedig nem az, hogy az orvos hibát követett el, hanem az, hogy nyilvánvalóan láthatta, hogy elkövette, mégsem próbálta azonnal helyrehozni, mert bízott abban, hogy a beteg meggyógyul. Az utolsó szó jogán az orvos azt mondta, nagyon sajnálja, ami Ildikóval történt, de ő nem bűnös, mert tényleg nem észlelte, hogy hibázott: egy tanulmányt említett, amely szerint az ilyen méhátfúrások jelentős részét nem veszik észre menet közben.

A Szegedi Törvényszék [namelink name="Kovalcsik Éva"] vezette tanácsa a legfontosabb ponton helybenhagyta az első fokú ítéletet: Loboda Fábiánt jogerősen 3 év fogházbüntetésre ítélte, 3 évre eltiltotta a közügyektől, és 5 évre szülész-nőgyógyászi hivatása gyakorlásától. Az első fokú határozathoz képest kisebb bűnügyi költséget, 1 millió 276 ezer 098 forintot kell viselnie Loboda Fábiánnak. Azért nem a teljes másfélmilliót, mert az egyik orvos szakértői véleményt a törvényszék most kirekesztette a bizonyítékok közül. Ez azonban a tényállást a törvényszék szerint nem befolyásolta.

Három év fogházra ítélték a nőgyógyászt. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Az ítélet precedenst teremtett, hiszen utoljára szintén Szegeden, egy évtizede történt meg, hogy orvosra, foglalkozás körében elkövetett szabályszegés miatt letöltendő szabadságvesztést szabtak ki: a felfüggesztett börtön és a pénzbüntetés az általános, és ez gyakran a szakértőknek az orvost mentő álláspontján múlik. Miközben más foglalkozások esetében, ha haláleset történt, szigorúbb ítéletek születnek. Ezt a kettős mércét kezdte el fölszámolni ez a határozat, amelyre most már lehet hivatkozni – nyilatkozta [namelink name="Ábrahám László"] ügyvéd, a sértett családjának jogi képviselője.

Loboda Fábián lapunknak azt mondta, jogkövető állampolgárként tudomásul veszi a döntést. Végzi háziorvosi munkáját, és amikor az ítélet letöltéséről értesítést kap, bevonul. Ám védőjével együtt felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához, mert fönntartja, hogy ártatlan. Védője is precedensről beszélt: szerinte ez az ítélet hamis képet sugároz az orvosi hivatásról a közvélemény felé.

* * *

A Loboda-eset a delmagyar.hu-n

Nyolc orvos vitája után ítélnek L. Fábiánról
Tovább húzódik a szülész büntetőügye
Lobodát nem emberöléssel vádolják
Elkezdődött a szentesi szülészorvos pere
Felfüggesztették a szentesi nőgyógyászt
Ma dönt a kórház Loboda ügyében
Megint nem műthet a szentesi nőgyógyász
Egy év alatt sem zárult le a Loboda-ügy
Ismét műthet és szülést is vezethet Loboda Fábián
Nem először hibázott a szentesi szülész
Márta: tönkretette az életem az orvos
Kitálalt az elhunyt szentesi nő kórházi szobatársa
Szentesi műhiba - Nem műthet a szülész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!