Szentes és környéke

2012.05.13. 19:17

Rendőrség vizsgálja a hamis orvosi igazolásokat Szentesen

Szentes - Lapunk információja szerint szentesi középiskolások hamisítottak orvosi igazolást maguknak. Az ügyet a rendőrség is vizsgálja.

Králik Emese

Megelégelték a szentesi pedagógusok, hogy a diákok orvosi igazolással fedezik a lógásaikat. Egy általános iskolai pedagógus – aki kérte nevének titokban tartását – elmondta: arra lett figyelmes, hogy az egyik tanítványa a hiányzást követően akár két héttel is kap visszamenőleg papírt a betegségéről. A jelenség nem egy-egy intézményre jellemző, az egész városban felbukkannak hasonló próbálkozások. Nemrégiben egy értekezletet hívtak össze pedagógusoknak, ifjúságvédelmi szakembereknek és a rendőrség képviselőinek. – Fontos volt megbeszélni a problémát, hiszen a sok hiányzás néhány gyereknek már a tanév sikeres teljesítését is veszélyeztette – mondta [namelink name="Giricz Márta"], a Deák-iskola ifjúságvédelmi felelőse.

Szentesi középiskolások hamisítottak orvosi igazolást maguknak. Illusztráció.

Szentesi középiskolások hamisítottak orvosi igazolást maguknak.
Illusztráció.

A szülők is segítettek

Úgy tudjuk, hogy középiskolás berkekben merészebb eszközökhöz nyúltak: orvosi igazolást hamisítottak maguknak a diákok – néhány esetben szülői közreműködéssel. Mivel ez hivatalos irattal való visszaélés, információink szerint a szentesi rendőrök vizsgálatot folytatnak ezekben az ügyekben.  

– A gyermekorvosok nagyon segítőkészen álltak a kéréshez – fogalmazott Giricz Márta. – Személyesen beszéltem velük, és kértem: figyeljenek oda azokra a diákokra, akik feltűnően gyakran jelennek meg a rendelésen. Az egyeztetés hatékony volt: a notórius lógósok közül jó néhányat már csak akkor fogadnak a rendelésen, ha a szülő is velük megy, vagy írásban nyilatkozik arról: ő küldte orvoshoz a gyermekét.

– Nyomatékosítottuk az orvosok számára, hogy nagyobb odafigyelést igényel az orvosi igazolások kiadása. Az iskolák, a gyermekorvosok, a szülők és a gyermekjóléti szolgálat egyaránt figyel a kevésbé indokoltnak tűnő esetekre – mondta a megyei módszertani gyermekjóléti szolgálat vezetője, [namelink name="László Gyöngyi"].

– Úgy tűnik: lassan visszaszorulóban van ez a divat. Hozzá kell tenni, hogy az orvosokon is nagy a nyomás, ami teljesen érthető: nem szívesen vállalják az elutasítás felelősségét az olyan panasszal érkező páciens esetében, aki azzal keresi fel őket, hogy fáj a hasa. Ahhoz, hogy ellenőrizhetőbb legyen az igazolások eredetisége, az is fontos lenne, hogy Szentes minden gyermek-háziorvosi rendelésén egyforma nyomtatványt használjanak – mondta László Gyöngyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!