Szentes és környéke

2019.07.16. 19:19

Ricsi és Leila jól van, sokat nőttek, de még sok halra lenne szüksége a Szentesi Madárkórháznak

Hatalmasat nőttek a derekegyházi, fészekből mentett kis­gólyák. Három hét alatt megduplázták a súlyukat a Szentesi Madárkórházban. Már nevük is van, Ricsi és Leila. Barátságosak, hagyják magukat megsimogatni. Felnevelésükhöz rengeteg keszegre és kárászra lenne szükség. A felajánlásokat köszönettel fogadja az adományokból fenntartott madárkórház.

Kovács Erika

[connected id="2601939" position="right"] Mint arról lapunkban beszámoltunk, a kánikula idején elpusztult egy gólya Derek­egyházon. A szülőpár másik tagja egyedül maradt a két fiókával. Egyedül nem tudta volna felnevelni az akkor még pihés madarakat, mert amíg táplálékért járt, addig nem lett volna, aki árnyékot tartson a kicsiknek. Ezt látva a helyiek értesítették a Szentesi Madárkórházat, akik a tűzoltók segítségével kimentették a fészekből a két legyengült, hőguta szélén álló gólyagyereket. Kíváncsiak voltunk, azóta mi történt a kisgólyákkal.

Sokat nőttek, jól vannak a derekegyházi kisgólyák. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA

– Egy hónaposak lehettek, amikor kimentettük őket. Azóta jó három hét telt el és gyönyörűen nőnek. Nagyjából kétszer akkorák lettek, mint amikor idekerültek hozzánk – mondta Nagy Tímea, a Szentesi Madárkórház vezetője. A két fióka egy madárröpdében kapott új otthont, ahol egy autógumira rakott fészekben üldögélnek. Próbálták úgy kialakítani a környezetet, hogy minél természetesebb legyen. A látogatóktól kicsit félreeső területen, félig árnyékban, félig napon vannak, hiszen a csontozatuknak a D-vitamin nagyon fontos. Ők még jó ideig a fészekben maradnak, még „térdelő" gólyák. Amikor már huzamosabb ideig állnak és próbálgatják a szárnyaikat, akkor jönnek majd ki a fészekből. A 8 méteres röpdében tanulhatnak majd repülni.


Miközben beszélgettünk, „rekedtes" hangon mórikáltak és finoman harapdálták Tímea kezét és a gyűrűjét. – Ez igazából az anyjuknak szóló hang, így üdvözlik a mamájukat, aki most én vagyok. Ezzel a hanggal ennivalót is várnak. Egyébként naponta háromszor esznek, egyszerre másfél kiló halat, méghozzá nagyjából egy perc alatt. Ez tetemes mennyiség. A hal beszerzése nagy gondot jelent. Kaptunk halat Szegvárról, a derekegyházi horgászversenyről és egy szentesi horgásztól. Sok hal kellene még, hiszen ez a fő táplálékuk – mondta el a madárkórház vezetője. Nagy Tímea tudatta, kárászra és keszegre van szükségük. Törpeharcsából ugyan sok van a vizekben, de azok úszója tüskés, ezért nem megfelelő táplálék a gólyáknak.

Sokat nőttek, jól vannak a derekegyházi kisgólyák. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA

Azt is megtudtuk, bár szépen fejlődik a két gólyagyerek, csak jövő március 15-én engedik majd el őket ott, ahol kikeltek a tojásból, Derekegyházon. A következő egy hétben a kisgólyáknak három új gondozója lesz. Két kislány Angliából, a harmadik pedig Chicagóból érkezett. Ottjártunkkor éppen ismerkedtek a madarakkal. Ricsi és Leila szívesen fogadta a közeledésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!