Szentes és környéke

2012.08.25. 10:46

Romantikus séták Szentesen - 2. rész

A Liget Szentes lelke. Romantikus és nagyon sportos. Van benne futópálya, 15 teniszpálya, minden igényt kielégítő strand, ahol télen-nyáron úszhatunk, fürödhetünk, sőt most még éjszaka is, mert nyáridőben erre is van mód. Szkevi Athina írása a vilagjaromagazin.hu-n. 2. rész.

Delmagyar.hu

A tikkasztó melegben egy pillanatra elmerengtem a gondtalan gyermekéveken, amikor strandolni jöttem ide, nem cikket írni, de aztán gyorsan összeszedtem magam, és dacolva az elemekkel tovább haladtam a Dózsa-ház felé - írja Szkevi Athina a vilagjaromagazin.hu-n.

Szentes 1996-ban kapta a Nemzet Sportvárosa címet, melyre nemcsak híres vízilabdás múltja miatt szolgált rá, hanem, mert számos más sportágban (úszás, versenytánc, atlétika, karate) is jelentős eredményeket érnek el a város sportolói. A kyokushin karatéhoz kapcsolódik a városi Papp László Sportcsarnok előtt álló Schinto-kapu, amelyet Sosai Masutatsu Oyama mester tiszteletére emeltek, és ilyen kapu Japánon kívül csak Szentesen található.

 A vadregényes tiszai szabadstrand homokos partja.  Fotó: Szkevi Athina.

A vadregényes tiszai szabadstrand homokos partja. Fotó: Szkevi Athina.
A Liget bejáratával szemben található Dózsa-ház melletti sportpályákon a foci és a kézilabda pályák mellett még kerékpár- és görkorcsolya akrobatikai pálya is van, a házban pedig kajak-kenukölcsönző működik. Evezni lehet a Szentesen csörgedező Kurca folyón. A Tisza sincs messze, ahova kerékpárút vezet. A strand ebben a hőségben ripsz-ropsz megtelik a hűs habokra vágyó helyiekkel.

Unokáink is látni fogják

Helyi vezetőmnek, és nekem a szőke Tisza helyett a szentesi templomok ódon falai hoztak enyhet. A városban elő különböző felekezetekről már a múzeumban is olvashatunk, de a templomaikat is érdemes végigjárni. A Szent Anna katolikus templom 1847-ben épült újra, az eredeti épületből csak a torony maradt, mely az 1760-as években készült. A Református nagytemplom az Alföld leghosszabb hajójú temploma. 3500 fő befogadására alkalmas. Itt található az ország egyetlen működőképes Angster-orgonája. Érdemes megnézni a karzat eredeti régi padsorait, és az egyháztörténeti kiállítást. Akik nem riadnak vissza a magasságtól, és a szűk lépcsőktől, mindenképpen menjenek fel a körerkélyes toronyba, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra és környékére.

A templomok sorában a Szent Miklós nevét viselő görög ortodox templom következett, mely Szentes legrégebbi műemléke. Az 1770-es években itt letelepedett görög családok száma az évek során szépen gyarapodott, és II. József türelmi rendelete lehetővé tette számukra is a szabad vallásgyakorlást. Így 1786-ban egy belső udvarban késő barokk stílusba megépítették templomukat. Érdekesség, hogy míg a katolikus templomnak csak a tornya maradt meg, addig az ortodoxnak meg pont az hiányzott. 22 méteres kőtornya sokkal később, csak 1927-ben készült el. A Luther téri evangélikus templom neogótikus stílusban 1905-ben készült Francsek Imre tervei alapján. Világító számlapos óráját a város adományozta.

1. rész: Romantikus séták Szentesen

(folytatjuk)

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!