Szentes és környéke

2016.04.05. 13:08

Sehol egy lélek, csak a szentesi táj

Szentes - Tofán Sándort Szentesen mindenki csak Öreg Tofiként ismeri. Facebook-oldalán több százan kedvelik a Szentesről és környékéről készült fényképeit. Nyugdíjazása után kezdett el fotózni. Kedvenc témái a Tisza és a Kurca.

Salánki Zsófia

Harminc fotó egy szemszögből


– Egy szemszögből akár harminc fotót is készítek, különböző napszakban, különböző fényekkel. Most a Szentesi Élet című hetilapnak is készítek egy sorozatot. Régi szentesi fotókat készítek el újra, ők pedig egymás mellett közlik a két képet, Labádi Lajos volt levéltár-igazgató pedig a szöveget írja hozzá. Ezt nagyon élvezem – mondta Tofán Sándor.

– Amikor rokkantnyugdíjas lettem, sokat kellett sétálnom. Kitaláltam, hogy a fotózás lesz a hobbim – mondta lapunknak a szentesi [namelink name="Tofán Sándor"].


A 66 éves volt elektronikai szakember kezdetben akkora fényképezőgéppel járta a várost, hogy elfért a zsebében. Mint mondta, furcsán mutatott a nagy gépek mellett, és látta, hogy a fotók minősége sem lesz ugyanolyan.


– Később a családom segítségével vásároltam egy jobb gépet, de rájöttem, ha nem értek hozzá, ezzel sem sikerül jó képeket készítenem, ezért sokat olvastam a fotózásról. Jó érzés, hogy a fiatalok maguk mellé engednek, engem is, az öreg csókát. Főként, hogy amatőr vagyok – nevetett Tofán Sándor. Hozzátette, nem sejtette, hogy a fotói ilyen tetszést aratnak majd a közösségi médiában. Kedvenc témái a Tisza és a Kurca, festő barátai kiállításait is szívesen örökíti meg.

 

Tofán Sándor.

Tofán Sándor.

Szinte minden helyet megörökített már Szentesen, de a város a fotókon mindig üres. Sehol egy autó, egy átsuhanó biciklis, egy gyalogos. Azt mondta, ő sem szereti, ha fotózzák, így ha valamit le akar fotózni, megvárja, amíg a hely teljesen kiürül. Nemcsak a fotózás, de a zene is az egyik szenvedélye. Kevesen tudják róla, hogy a rock szerelmese. 1967-ben alapították a Kaméleon zenekart, amelyben ő a gitáros.

 

Sehol egy lélek, csak a szentesi táj. Fotó: Tofán Sándor (galéria)

 – Az együttes több tagja nem Magyarországon él, de amikor hazajönnek, próbálunk. A természet mellett a zene is a lelkemet pengeti. A hetvenes években sokan mentek el innen, de én kalandvágyból maradtam. Amióta fotózok, képpel is tudom illusztrálni, ha megkérdezik, mi újság van Szentesen – mondta a fotós. Képeinek száma már több tízezerre rúg, rendszeresen válogatja, rendezgeti őket. A kiállítás gondolata is megfordult a fejében, hiszen többen biztatják, mutassa be a képeit egy tárlaton.


Tofán Sándor elmondta, soha nem vágyott nagy figyelemre, hiszen a fotózás csak hobbija. – Nagyon jólesik, hogy már nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy ne köszönnének rám az emberek. Sokan azért jelölnek ismerősnek a közösségi oldalon, hogy láthassák a fotóimat. Nem szoktam címeket és kommentárokat írni a képeimhez, de ha mások írnak, akkor tudom, hogy az a fotó mond valamit – fogalmazott Tofán Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!