Szentes és környéke

2016.04.25. 11:44

Szabadidejükben is tanulnak a tehetségek

A foglalkozásokon a programozás alapjait sajátítják el. Tízéves a legfiatalabb résztvevő, tizenöt a legidősebb, összesen tizenhat alkalommal találkoznak.

Králik Emese

- Egyszerű ez, csak oda kell figyelni. Játékokat már tudok készíteni. Felnőttkoromban is ilyesmivel szeretnék foglalkozni - mutatott a számítógép képernyőjére a szentesi könyvtárban a hatodik osztályos Török Máté.

 Eddig azt gondoltam, a mai gyerekeknek nem lehet újat mondani a számítástechnika világáról, és hogy tanfolyamokra a témában járatlan idősebb generáció szokott járni. Hogy miért tölti mégis közel tucatnyi iskolás a szombat délelőttjeit a könyvtárban? Mert tehetségesek - maga a lehetőség is a Nemzeti Tehetség Program része.


Viszont amit az iskola nyújt, nem elég nekik. A foglalkozásokon a programozás alapjait sajátítják el. Tízéves a legfiatalabb résztvevő, tizenöt a legidősebb, összesen tizenhat alkalommal találkoznak.


– Nem arról van szó, hogy rossz az oktatás az iskolákban – szögezte le [namelink name="Prievara Zsolt"]  tanár. – A gond az, hogy a tanagyag nem követi a fejlődést, ami ezen a területen hatalmas léptekkel halad. Egyre nő tehát a szakadék a tankönyvekben leírtak és a gyakorlat között. A másik hiányosság, hogy programozást egyáltalán nem tanítanak az iskolai órákon.


A gyerekek képet szerkesztenek, játékokat terveznek, hóembert rajzoltatnak a számítógéppel, egyszóval játékosan rázódnak bele egy újfajta gondolkodásmódba. – Ez pedig bármilyen későbbi foglalkozásnál elengedhetetlen, mondta [namelink name="Szekeres-Dancsó Mónika"] könyvtáros. Szeptemberben újra tanfolyamot hirdetnek, de már most akkora az érdeklődés, hogy akár több csoport is indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!